Marić predstavio tim za uspostavljanje ZSO

Ministar administracije i lokalne samouprave u Vlade u Prištini Ljubomir Marić predstavio je u Briselu Uptavljački tim za uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

Tim čine predstavnici srpskih opština sa svera i juga Kosova: Igor Kalamar, Dejan Radojković, Vinka Radosavljević i Svetislav Durlević.

Upravljački tim imenovale su prošle nedelje prištinske vlasti sa zadatkom da hitno počne sa radom na izradi Statuta i uspostavljanju Zajednice srpskih opština

”Ovaj put proces kreće uz punu podršku Vlade u Prištini i svih relevantnih političkih činilaca, što je nama jako bitno kako bi konačno mogli da se bavimo stručnim delom posla, izradom Statuta i realizacijom prvih šest tačaka Briselskog sporazuma”, izjavio je u Briselu Marić, koji je ujedno i koordinator aktivnosti Upravljačkog tima.

Ljubomir Marić navodi da je Uravljački tim već započeo svoje aktivnosti i da se u Briselu nalazi kako bi se predstavio i upozano sa evropskim zvaničnicima i institucijama.

On dodaje da rad na izradi Statuta ZSO već postoji i da je sada vreme da se sagledaju svi elementi i izvrše korekcije.

”Mi nastavljamo sa radom i gledaćemo da pravovremeno obavešatavomo javnost o svim aktivnostima. Zahvalni smo svima koji su imali strljenja, a naročito našim građanima što veruju u ovaj proces. Ono što je važno jeste da će upravljački tim sada imati punu stručnu podršku kada su u pitanju pravna i druga pitanja koja se tiču četiri oblasti koje se tiču ZSO. Moram da kažem da sada jednim brzim tempom krećemo napred”, poručio je Marić.

On je najavio da se sada kreće u proces formiranja radne grupe koja će vršiti podršku stručnom timu.

Istovremeno, Marić nije želeo da daje procenu vremenskog okvira potrebnog za izradu Statuta i uspostavlajnje ZSO, ali je još jednom naglasio važnost postojanja pune podrške i posvećenosti svih relevantnih faktora da proces formiranja ZSO ide napred.

”To je obaveza svih strana, a posebno je važno da sada imamo razumevanja i u Prištini, od premijera Mustafe i gospodina Tačija. Ta politička podrška je ono što je zaista važno i što je nedostajalo na samom Kosovu”, zaključio je ministar Marić

Comments

Pročitaj još