• Početna>
  • Vesti>

Šarčević: Naše obrazovanje na KiM će opstati i napredovati

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević poželeo je danas u Gračanici osnovcima i srednjoškolcima na KiM koji nastavu pohađaju po srpskom sistemu obrazovanja srećan početak školske godine, poručivši da će srpska prosveta opstati i napredovati u južnoj pokrajini.

“Naše obrazovanje ne samo da će opstati ovde, već smo kao vlada najavili i ozbiljnu reformu u obrazovanju koja će podstaći pitanje kvaliteta. Tu reformu ćemo pokrenuti ne iz Beograda. Želim da podstaknem manje zajednice, naročitu našu zajednicu na KiM da ova deca imaju podjednaka prava na kvalitetnije obrazovanje kao i druga deca u celoj Srbiji”, rekao je Šarčević.

Ministar Šarčević je istakao da namerava da vrlo često boravi na KiM i najavio da će ovih dana inicirati formiranje fonda koji će imati za cilj da se poboljšaju uslovi rada školske dece na KiM.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić zahvalio je ministru Šarčeviću na tome što je u samo nekoliko dana od formiranja vlade uložio napore čije se pozitivne posledice već osećaju u našoj južnoj pokrajini i što je prvi dan školske godine obeležio upravo na Kosovu.

“Naši osnovci i srednjoškolci ovde gledaju u Vladu Srbije i svoju državu kao izvor budućnosti i opstanka. Naše prosvetne institucije su oslonac u većini srpskih sredina, kao i univerzitet sa 12.000 studenata, i oni će i ostati i opstati. Mi ćemo zajednički, rame uz rame, rešavati sve probleme i nastavićemo sa ulaganjem u prosvetu na KiM”, rekao je Đurić.

Ministar Šarčević i direktor Đurić otvoriće sutra u metohijskom selu Vidanju novi objekat osnovne škole, koju će pohađati deca tog povratničkog mesta. Škola je izgrađena u saradnji Vlade Srbije i Fonda Eparhije raško-prizrenske.

Izvor: TANJUG

Comments

Pročitaj još