• Početna>
  • Vesti>

Trifunović: Ogorčeni smo na Euleks, pet godina nijedna lokacija nije ekshumirana

U poslednjih skoro pet godina nijedna lokacija nije ekshumirana na Kosovu i Metohiji kaže za Radio Kosovska Mitrovica Milorad Trifunović, koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih sa Kosova i Metohije. “Mi smo strašno razočarani tom činjenicom, nezadovoljni i ogorčeni. Ovde na KiM Euleks vodi glavnu reč ranije je to bio UNMIK KFOR , ranije smo nešto uspeli, pronašli 337 nestalih, ostatke njihovih tela predali porodicama. Mi na Kosovu tragamo ukupno za 1577 lica, od toga za 539 Srba i nealbanaca” kaže Trifunović, navodeći da imaju dobru komunikaciju sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta, povremeno sa međunarodnom komisijom za nestala lica i da su to jedine dve insitucije u koje imaju poverenja i koje pomažu koliko mogu.
“Ogorčeni smo na radnu grupu i ekipa EULEKS-a za ekshumacije ništa ne radi na pronalaženju pojedinačnih I masovnih grobnica na Kosovu i Metohiji.
Posle izbora na Kosovu I Metohiji kada smo glasali da Srbi uđu u kosovske institucije trebalo je da budemo zastupljeni u komisiji, da imamo jednog člana komisije za nestala lica i jednog potpredsednika, Srbina. Međutim, do danas nismo zastupljeni u komisiji, nemamo svog predstavnika, niti potpredsednika komisije, navodi Trifunović.
Inače, Trifunoviću je brat nestao na radnom mestu, kao rudar na Belaćevcu sa devet kolega 1998. godine . Do danas njihove sudbine nisu rasvetljene. Trifunović kaže da se pričalo se da se nalazi u masovnoj grobnici u Žilivodama, koja je kopana pune 4 godine, i na samom kraju kada su očekivali neki odgovor, na toj lokaciji je izbio požar koji je besneo dva dana.
Kaže da su stupili u kontakt sa Evropskom komisijom za ljudska prava i skupljaju izjave onih kojih više nema da svedoče, te da će se žaliti komisiji za kršenje ljudskih prava.
“Očekujemo zaista mnogo od suda za ratne zločine koji se osniva. Nismo zadovoljni tempom kojim se radi, jer se uvek nalazi razlog da ga ne otvore, i ne počne sa radom. Nadamo se da će komisija raditi realno i istinito, a ne kao do sada, sve na štetu Srba. Zločine su bilo ko da je počinio, mora da odgovara za to, zbog budućnosti zbog mladosti, zbog onih ljudi koji će nastati i nastaju , da shvate da se zločini moraju otkriti i da zločinci moraju biti kažnjeni.
Ipak, osvrće se na godine koje su prošle i kaže da što je straiji , energija je sve veća u potrazi za istinom I sudbinom brata
“Moj brat nije bio oženjen, nemam snaju, nemam bratance ,ali video sam mnogo samohranih majki koje se muče, jedva preživljavaju, i to je veoma teško, i to me veoma boli emotivno. Mučim se da njima pomognem onoliko koliko ja mogu i molim sve ljude dobre volje koji mogu da pomognu da se uključe, da te žene osete barem neku pomoć, jer više to nisu samohrane majke, one su postale samohrane bake”, poručuje koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih sa Kosova I Metohije.

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još