Poruke sa bilborda u Mušutištu raspiruju međunacionalnu mržnju

Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva od privremenih institucija samouprave u Prištini da hitno uklone bilbord postavljen u Mušutištu kod Suve Reke kojim se na najdirektniji način raspiruje međunacionalna mržnja i obeshrabruju Srbi koji su izrazili spremnost da se vrate u to selo, navodi se u saopštenju.
“Vrhunac je cinizma da se u selu u kojem je sve što je srpsko praktično sravnjeno sa zemljom, uključujući crkvu s početka 14. veka, bilbordima ukazuje na navodna zlodela srpskog naroda. U Metohiji koja je najbrutalnije etnički očišćena od Srba ovakve poruke lokalnih albanskih ekstremista poprimaju nadrealan karakter.
Iz godine u godinu Albanci u ovom delu Metohije uoči Velike Gospojine, seoske slave u Mušutištu, prave izgrede kako bi sperečili prognane Srbe da tog dana održe sabor” navodi Kancelarija za KiM u svom saopštenju i dodaje da na organizovan način se već tri godine fizički sprečava realizacija povratka Srba u to selo, iako je dogovorom lokalne vlasti, privremenih institucija samouprave u Prištini i Evropske unije odobren povratak raseljenih i sagrađeno deset kuća za povratnike.

Od nadležni organih na Kosovu i Metohiji očekuju da preduzmu sve potrebne bezbednosne mere kako bi obeležavanje Velike Gospojine 28. avgusta u Mušutištu proteklo bez incidenata, kao i da se na Kosovu i Metohiji pokrene javna kampanja kako bi se prestalo sa fašističkom praksom javnih poziva na linč, a građani tog dela Srbije podstakli na pomirenje i suživot.

Comments