Kozarev: Da Priština ubaci Srbiju u svoj ustav

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev danas je, povodom izjave kosovske ministarke za dijalog Edite Tahiri da Srbija treba da izbaci Kosovo i Metohiju iz Ustava kako bi postala članica EU, političkim predstavnicima Albanaca u Prištini poručio da bi i za region i za EU najbolje bilo da Priština unese Srbiju u svoj ustav.

“Jedini način da samoproglašeno Kosovo prestane da postoji kao protektorat jeste da unese Srbiju u pokrajinski ustav”, izjavio je Kozarev Tanjugu.

Kozarev je, osvrćući se na ocenu Tahiri da Srbija i samoproglašeno Kosovo treba da se uzajamno priznaju, rekao da Srbija već priznaje Kosovo i Metohiju kao svoju južnu pokrajinu i da joj je taj status štaviše garantovan Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

“Samoproglašeno Kosovo nema nikakve predispozicije da postane međunarodno priznata nezavisna država i što duže političari u Prištini budu živeli u samoobmani, ekonomska i socijalna situacija na toj teritoriji će biti sve gora. Sa druge strane, Srbija ima jednu od najbrže rastućih ekonomija u Evropi i spremna je da bude motor i ekonomskog i demokratskog razvoja društva na Kosovu i Metohiji”, rekao je Kozarev.

Tahiri je za Radio Slobodna Evropa izjavila da Srbija ne može da postane članica EU, a da ne prizna nezavisnost Kosova.

Ona smatra da „što se više Kosovo i Srbija približavaju jedna drugoj, to će pre da se desi i recipročno priznanje“.

Izvor: TANJUG

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."