Porodice žrtava: Tačijev dolazak u Staro Gracko preuranjen

Porodice 14 žetelaca ubijenihh pre 17 godina u Starom Grackom, kod Lipljana, koji će sutra obeležiti taj datum, smaraju da dolazak kosovskog predsednika Hašima Tačija, koji je u sredu položio venac na tamošnje spomen obeležje, nije dobro odabrani trenutak.

Porodice i meštani kažu da je to bilo preuranjeno jer za ovaj zločin još niko nije odgovarao.

,,Meni je teško i verujem svima ovde, da govorimo o tim stvarima, to je nešto što je jasno. Nekada je dobro pustiti stvari, rekli smo da ga ovde ne želimo, ne sada. Prošlo je toliko godina, svake godine se dešava isto, svake godine se priča o istom, nakon pet dana se sve zaboravi, niko ne govori, mi prosto to ne želimo”, rekao je sin ubijenog Radovana Živića, preneo je RTK2.

Zoran Ćirković je rekao da se posle 17 godina prvi put dešava da jedan zvaničnik kosovske vlade dođe u Staro Gracko.

“Ali, on je našao taj momenat da dođe, baš sad, uoči memorijala i parastosa, što je stvarno izazvalo gnev porodica. On je došao ovde, nikog nije bilo, mogu reći da je došao pristojno, položio venac, nije se zadržao dest minuta, dao izjavu za medije i otišao”, rekao je Ćirković.

S druge strane, Bekim Bljakaj, izvršni direktor kosovskog Fonda za humanitarno pravo, ocenjuje pozitivno posetu predsednika Kosova Starom Grackom.

“Ova poseta može predsedniku Tačiju da služi kao markentiški čin, a trebalo bi pozdraviti to što je posle 17 godina došao i odao poštu žrtvama u mestu gde je počinjen užasan zločin nad Srbima. Ovo vidim kao priznanje žrtava i važno je što dolazi od predsednika. Ovo je pozitivan korak i povratak poverenja među zajednicama”, rekao je.

Predsednik Tači je u sredu u Starom Grackom rekao da treba rasvetliti sudbine svih nestalih i ubijenih lica, bilo da je reč o Albancima, Srbima, Romima ili pripadnicima ostalih zajednica.

„Svi imamo odgovornost da radimo u tom pravcu. Imamo odgovornost prema njihovim porodicama i prema budućnosti naše dece”, rekao je Tači.

Ali koliko se može učiniti u tom pravcu?

“Ne znam da li će poseta predsednika Tačija Starom Grackom uticati na istragu o tom zločinu, ali svakao da njegova poseta kao predsednika Kosova, a posebno kao bivši komandat OVK i odavanje počasti žrtvama, znači priznanje žrtava, priznanje zločina i to mislim da je vrlo važno“, rekao je Bljakaj.

Advokat Živojin Jokanović kaže da do danas na rasvetljavanju ovog zločina nije učinjeno ništa.

,,Sve su to događaji na koje kosovske institucije I međunarodni organi nemaju nikakav odgovor. Da li će to nekada dostići mač pravde, najverovatnije moramo reći da, ali prema vremenu koje je proslo I u odsustvu bilo kakvog rezultata, ne vidim nikakav pomak, da se nešto u tom pravcu čini ili otkriva.”

Da li dolazak predsednika Kosova u Staro Gracko i odavanje pošte stradalim žeteocima porodicama žrtava uliva nadu da će počinioci konačno odgovarati za zlodelo, na šta se čeka punih 17 godina, ostaje da se vidi, konstatuje RTK2.

Izvor: RTK2

Comments