UNS i DNKiM: Misija OEBS na Kosovu krši pravo Srba na informisanje

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) protestuje što Misija OEBS na Kosovu   nije danas obezbedila prevodna srpski jezik na konferenciji o sprečavanju nasilnog ekstremizma i radikalizma.

UNS i DNKiM ističu da se ovim postupkom krši pravo srpske medijske zajednice na upotrebu jezika i to od strane onih koji bi trebalo da budu primer poštovanja zakona i prava zajednica na Kosovu, navodi se u saopštenju za javnost i dodaje da su predstavnici UNS-a na Kosovu su uputili pismo pres službi OEBS-a sa pitanjem zbog čega nije ispoštovana zakonska i ustavna obaveza o poštovanju prava na upotrebu službenih jezika.

Misija OEBS-a odgovorila je da “iskreno žali zbog današnjeg propusta koji je isključivo tehničke prirode i nastao je kao rezultat nesporazuma”.
“Nastojaćemo da se sličan događaj ne desi u budućnosti i ostajemo posvećeni daljem promovisanju jezičkih prava na Kosovu i saradnji sa medijima”, naveo je OEBS predstavnicima UNS-a.

Ovakom praksom krši se ne samo Zakon o upotrebi jezika, već se i ugrožava pravo na informisanje, poručuju predstavnici udruženja i ističu da su pomenuta prava zagarantovana brojnim međunarodnim konvencijama.

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."