• Početna>
  • Vesti>

Milojević: Srbi ne znaju šta im se događalo, dok ne uzmu moju knjigu

U Studentskom klubu Doma VI  u Kosovskoj Mitrovici večeras je održana promocija romana „Nepomenici“ i „Orlovi beli, orlovi crni“ književnika Zorana D. Milojevića.

Priča najnovijeg romana „Nepomenici“ zasniva se na istinitoj životnoj priči Miladina Raspopovića, nekadašnjeg profesora mitrovačke gimnazije, koju je Milojević obogatio, kako drugačije, nego – izmišljenim likovima.

„Kroz njegovu sudbinu sam provukao još dva moja izmišljena lika – Strahinju i Zariju. To su tri lika koji na svojim očima, nosevima i ustima nose krsteve, što se može videti na koricama knjige. To su tri stradalnika koji su svesno pali, žrtvovani od pređašnjeg sistema, nadajući se da se od Kosova i Metohije neće napraviti ono što danas razni okupatori i njima slični pokušavaju da naprave“, ističe Milojević.

Milojević dodaje da srpski narod ne zna šta mu se događalo, dok u ruke ne uzme neku od njegovih knjiga.

„Kad čitaju moje knjige, svi se pitaju da li je to moguće. Polovina se pravi da ne zna, jer joj je teško da prizna da je sudelovala u tome, a ona druga polovina zaista ne zna. I što je još gore, neće da poveruje da ne zna ništa“, kaže pisac i svima poručuje da odu u Gradsku biblioteku “Vuk Karadžić”, koja je organizator ove promocije, i uzmu neko od njegovih dela, kako bi saznali šta se svojevremeno dešavalo na Kosovu i Metohiji.

 

Comments

Pročitaj još