• Početna>
  • Vesti>

Radojević: Važno ograničiti rad lokala – strpljenju došao kraj

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Kosova Milan Radojević izjavio je danas povodom poslednjeg oružanog incidenta koji se u petak u večernjim satima dogodio  na području opštine Zvečan, da kosovska Policija ima mehanizme za delovanje u cilju očuvanja javne bezbednosti, ali da je za njihovu primenu neophodna saradnja sa lokalnim rukovodstvom.

Radojević  je istakao da je od velike važnosti zajednička odluka opština Zvečan i Severna Mitrovica da na sledećem zasedanju opštinskih parlamenata, bude doneta odluka o ograničenju radnog vremena ugostiteljskih objekata jer tek kada policija dobije takvu uredbu, ona na osnovu nje postupa po službenoj dužnosti.

„Gradonačelnici opština Severna Mitrovica i Zvečan su doneli odluku da na skupštinama opština narednih dana usvoje odluke po kojima će ograničiti rad lokala. Na jednom portalu sam pročitao da je slična odluka bila usvojena 2008. godine, ali ta odluka je usvojena od strane opština Republike Srbije, a koju kosovska policija ne može da implementira. Sa ovim odlukama, kosovska policija ima argumente za postupanje“, kaže Radojević.

Oružani  napad koji se u petek uveče desio u Zvečanu au kome su dve osobe zadobile teške povrede, pokrenuo je lavinu pitanja. Da li je to moglo da se spreči,  zašto još uvek, i nakon integracije radnika MUP-a Srbije u kosovske policijske snage, nema  mera predsotrožnosti koje su među starijim gneracijama ostale upamćene kao racije? Kada se  u priču o suzbijanju narkomanije i nelegalnog posedovanja oružja uključuje Interventna jedinica policije?

Radojević kaže da to ne bi bio problem, ali da se najpre ide na blaže mere prevencije  oko kojih lokalna samouprava, prosveta i porodica moraju da imaju konsenzus.

„Region Sever ima svoje interventne jedinice i nije nikakav problem da se one angažuju. Ali, išli smo na to da se napravi konsenzus, da ne mešamo policiju u problem koji mogu da reše i roditelji, studenti, direktori škola i gradonačelnici. Sada, sa ovim incidentom koji se desio u petak veče, strpljenju je došao kraj“, naglasio je Radojević.

Najveći problem sa uličnim tučama, u proteklih par godina imala je opština Zvečan.

Na sednici SO Zvečan,  19. novembra  prošle godine,  v.d.  komandira policijske stanice Zvečan, Ivan Aksentijević, uputio je predlog  gradonačelniku ove opštine, da skupština opštine donese odluku o ograničenom radnom vremenu ugostiteljskih objekata.

Do sada, ovakva odluka nije doneta.

Sledeća sednica SO Zvečan, na kojoj bi odluka trebalo da bude doneta,  zakazana je za sredu 22. jun.  Sednica SO Severna Mitrovica takođe će biti održana naredne sedmice.

 

 

 

Comments

Pročitaj još