• Početna>
  • Vesti>

Srbi traže povlačenje nacrta zakona o popisu stanovništva

Predstavnici Srba u kosovskoj skupštini insistiraju da se iz skupštinske procedure povuče nacrt zakona o popisu stanovništva jer se, kako ocenjuju, na severu Kosova nisu stekli uslovi za njegovo sprovođenje.

Popis stanovništva može biti održan jedino u uslovima potpuno politički stabilnog i socijalno bezbednosnog okruženja i to je, kako Srbi smatraju, zapisano u međunarodnim preporukama za popise stanovništva i stambenih jedinica iz 2010.

Predsednik Srpske liste Slavko Simić izjavio je Tanjugu da na Kosovu i Metohiji još uvek ne postoje uslovi za sprovođenje regularnog popisa stanovništva koji bi bio u skladu sa međunarodnim pravilima.

Simić ističe da je u nestabilnom političkom, bezbednosnom i socijalnom ambijentu nerealno očekivati rezultate popisa stanovništva koji bi bili međunarodno priznati i koji bi mogli da budu pouzdani sa stanovišta statističke i demografske strukture stanovništva.

“Srpska lista uporno insistira da vlada Kosova predloženi nacrt zakona o popisu stanovništva povuče iz procedure i da se onog momenta kada se stvori politički i bezbednosno stabilno okruženje popis stanovništva sprovede ne samo na severu Kosova nego u svim delovima Kosova gde Srbi žive”, rekao je Simić.

Predsednik Srpske liste je dodao da tek tada se može očekivati da Srbi sa severa Kosova u potpunosti učestvuju u popisu stanovništva.

Iz vlade Kosova su poručili da se popis stanovništva mora sprovesti uskoro, da će se desiti veoma brazo, ali rok do kada, nije definisan.

Građani Kosovske Mitrovice su podeljeni po ovom pitanju. Dok su jedni protiv popisa, drugi su za, a neki koje je anketirao izveštač Tanjuga kažu da će odluku da li će učestvovati u popisu doneti nakon stava koji o tome zauzme zvanični Beograd.

Jedan od dvojice srpskih ministara u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić izjavio je Tanjugu da popis stanovnoištva u ovom trenutku, po zaključku pre svega četiri gradonačelnika na severu Kosova ne može da se uradi na kvalitetan način, usled političke, bezbednosne i generalne situacije u ovom delu Kosova.

“Dakle, popis ne bi dao onaj rezultat koji treba da da i samim tim ne bi imao svrhu, već bi došli do onih podataka koji ne bi bili relevantni”, rekao je Jevtić i podsetio da popis iz 2011. godine nije bio uspešan u onim opštinama gde su ga građani bojkotovali.

On je kazao da je zbog bojkota tada, u nekim opštinama ispalo da ima manje Srba od realne situacije na terenu, pa se utvrdilo da na biračkim spiskovima ima više građana u odnosu na broj popisanih.

Jevtić je dodao da predstavnici Srba u kosovskoj vladi podržavju preporuku gradonačelnika sa severa Kosova da se popis ne održi u ovom trenutku dok se ne steknu minimalni potrebni uslovi za jedan takav važan proces.

Popis stanovništva na Kosovu je održan 2011. godine, ali taj proces su građani na severu Kosova bojkotovali, jer su ga organizovale kosovske institucije.

Prema rezultatima tadašnjeg popisa na Kosovu živi  1,7 miliona stanovnika ne računajući sever Kosova.

Od tog broja 92,9 odsto su kosovski Albanci, a ostalo su pripadnici drugih nacionalnih zajednica među kojima je i srpska.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još