Blagodatni oganj prenet u manastir Banjska

Blagodatni ogan stigao je jutros u manastir Banjska. Plamen sa Hristrovog groba  juče je prenet u Gračanicu, odakle je jutros stigao i u manastir Banjska. Blagodatni oganj preneli su predstavnici Kancelarije za Kosovo I Metohiju na čelu sa zamenikom Željkom Jovićem i pomoćnikom direktora Dušanom Jovovićem, a dočekali su ga iguman protosinđel Danilo I više stotina vernika.

Iguman Danilo rekao je da je dolazak Blagodatnog ognja veliki blagoslov za našu zelju I naš narod, ma gde on živeo, i dodao da je Sveti oganj putokaz narodu u teškim vremenima.

“Blagodat Svetoga ognja treba da nam osvetli put kojim treba da idemo u ovim smutnim vremenima. To znači da idemo putem Hristovim, da idemo putem naših svetoh predaka, koji su nam i ove svetinje ostavili, da ih čuvamo I opstanemo na ovom svetoj zemlji uz Božiju pomoć. Sve druge ovozemaljske sile I moćnici ovoga sveta su prolazne, a samo je Hristos onaj koji daruje večni život, koji nas spasava. Mi verujemo i nadamo se, Gospod je naša nada da ćemo opstati ovde gde smo sada”, rekao je iguman Danilo.

Veliki broj vernika prisustvovao je prenosu Blagodatnog ognja u manastir Banjska. Oni su složni u tome da je ovo veliki dan za srpski narod na Kosovu I Metohiji:

“Mi smo u vrlo teškoj situaciji, I dolazak Ognja nas blagosilja I čuva, da ostanemo na ovim prostorima ; Mnogo znači za naš pravodlavni narod I za očuvanje srpsta na Kosovu I Metohiji”, rekli su vernici.

Blagodatni oganj juče je iz Gračanice prenet I u Pećku patrijaršiju I Visoke Dečane, a danas će biti dočekan I u manastiru Sopoćani, nadomak Novog Pazara.

Comments

Pročitaj još