Blagodatni oganj sutra u 9h u manastiru Banjska

Nakon Gračanice, Blagodatni oganj je danas oko 12 i 30, svečano dočekan u hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici.

Blagodatni oganj najpre je stigao u Gračanicu gde ga je dočekao verni narod okupljen oko vladike raško-prizrenskog i kosovskometohijskog Teodosija. Odatle, nakon Svete Arhijerejske Liturgije, sveštenstvo hrama Svetog Dimitrija donelo ga je vernom narodu u Kosovskoj Mitrovici.

Starešina ovog hrama protojerej  Staniša Arsić  rekao je da je  Blagodatni oganj veliki blagoslov i dar Božji.

“Prvi onaj žižak, prvi plamen od Blagodatnog ognja koji je stigao iz Jerusalima ovde je  kod nas. Upalili smo jednu sveću , preneli plamen ovde u naš hram Sv.Dimitrija, kao jedan blagoslov veliki i dar Božji koji se dešava samo na jednom mestu i samo kada jedan čovek u to mesto uđe – a to je jerusalimski patrijarh.  Tada silazi Blagodatni oganj i on pali voštanice,  dajući upravo taj dar Božji koji se svake godine projavljuje narodu” – rekao je Arsić, dodajući da je  ovo druga godina kako se Blagodatni oganj donosi u  ovu svetinju.

Sutra, u 9h, predstavnici SPC i Kancelarije za KiM doneće plamen u manastir Banjska a potom i u Sopoćane. Danas, nakon Gračanice, Blagodatni oganj stigao je i do Pećke Patrijaršije i Visokih Dečana.

 

Comments

Pročitaj još