Furunović: “Umetnost je svuda oko nas”

U galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici večeras je otvorena izložba fotografija mr Zorana Furunovića i obeležen Svetski dan igre.

U Furunovićevoj fotografiji nema ljudi, nema prisustva akcije. Ipak, mr Petar Đuza ističe da su objekti personofikacija samih ljudi.

„Na smetlišta, đubrišta, sve što mi doživljamo kao haos ovoga sveta, ovoga vremena koje je pod velikim znakom moralnih pitanja, profesor Furunović odgovara svojom fotografskom idejom“, kaže Đuza i dodaje da je fotografija odgovor na kršenje etičkih normi, i da upravo ono kroz oko umetnika traži novo moralno uporište u savremenom svetu.

Iako akademski slikar, Furunović se za fotografiju interesovao od početka svoje karijere.

„Moja poetika je ostala ista, promenio se samo način prezentacije, medij. Sve ono što pokušavam da uradim u slikarstvu, to pokušavam da uradim i u fotografiji. Na posetiocima je da shvate poruku. Umetnost je svuda oko nas, samo treba imati oko i prepoznati je“, kaže Furunović.

Fakultet umetnosti obeležava Svetski dan igre, stoga su studenti dramskog odseka krog igru i pokret predstavili svoje glumačke sposobnosti.

Comments

Pročitaj još