Neprijatan doček za Dačića u Gračanici

Ministru spoljnih poslova u tehničkoj vladi i lideru SPS Ivici Dačiću priređen je danas neprijatan “doček” u Gračanici, gde je razgovarao sa Vladikom Teodosijem.

Neposredno pred njegov dolazak u Gračanicu, na kući preko puta manastira bio je postavljen transparent: “Nemamo Miljacku, a kofer ste već uzeli”, preneo je RTK2.  Aktivisti SPS su reagovali i skinuli transparent. Tom prilikom došlo je do koškanja u hodniku kuće. Policija je privela jednu osobu.

Dacić je, inače, na severu Kosova boravio u svojstvu ministra u tehničkoj vladi, ali je bilo planirano i da se obrati simpatizerima SPS u Gračanici. Međutim, pripadnici Kosovske specijalne jedinice ROSU mu to nisu dozvolili, jer to, kažu, nije bilo predviđeno protokolom koji važi za današnju posetu. Dačić je u okviru posete obišao i Pećku Patrijaršiju i crkvu Bogoridice Ljeviške u Prizrenu. Dačić  je razgovarao sa sestrinsvom manastira Pećke Patrijaršije.

On je u Prizrenu izjavio da na Kosovo nije došao kako bi slao negativne poruke vezane sa odnose sa Prištinom, preneo je RTK 2.  Na pitanje novinara te televizije da li će Srbija opet preduzeti neke korake ukoliko Kosovo ponovo podnese zahtev za članstvo u UNESKO, on je odgovorio:

,,Beograd je konstruktivan i premijer Vučić i ja smo razgovarali na tu temu sa Federikom Mogerini, tu su bili prisutni i Mustafa i Tači. Insistirali smo, ja lično, da se o tome dogovara, da se ne rade jednostrani potezi, i onda svi zajedno dolazimo u situaciju da se borimo jedni protiv drugih. Pošto se o tome nije razgovaralo u Briselu i ovo je bila jedna posledica toga, da Kosovo nije dobilo potrebnu većinu za članstvo u UNESCO”, rekao je Dačić za RTK2.

Dačić je ocenio da je versko i kulturno nasleđe srpskog naroda na Kosovu osetljivo pitanje i da se za njega mora pronaći dogovor.

,,Interes je da se sačuva vrednost svega ovoga, na primer, na Kosovu četiri objekta koji imaju status da su pod zaštitom UNESKA, jedna od njih je Crkva bogorodice Ljeviške. Ti objekti treba da se sačuvaju i da se na kraju krajeva vodi briga i da se rekonstruišu, i mi hoćemo da pomognemo da se ove stvari dovedu do nekog rešenja da niko nikome ne smeta”, reka je Dačić.

Prištinska strana nije želela da razgovara o kulturnom i verskom nasleđu, podsetio je Dačić:

,,Mi smo za to da to bude jedna od tema u Briselu, a o tome bi mogli da razgovaraju i predstavnici Srpske liste sa vlastima u Prištini. “, rekao je on.

Nastavka dijaloga će biti, tehničke grupe će razgovarati, dok će na visokom nivou dijalog biti nastavljen posle izbora u Srbiji, rekao je Dačić.

,Razgovarali smo sa Federikom Mogerini da probamo da definišemo koje su to teme koje će nas čekati u narednom periodu. Nemamo drugu alternativu, moramo da vodimo dijalog, bez obzira da li se nekome sviđa i da li voleli ili ne nekog pojedinca”, rekao je.

Dačić je rekao i da razgovara sa Hašimom Tačijem, ali da mu neće čestitati na izboru predsednika.

,,Ne mogu da mu čestitam izbor za predsednika zato što mi ne priznajemo tu njegovu funkciju, ali želim mu da radi u interesu mira i stabilnost”, zaključio je Dačić.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još