• Početna>
  • Vesti>

Sulja: Tužilaštvo u Mitrovici možda već od septembra

Predstavnici srpskog i kosovskog pravosuđa izneli su danas oprečna mišljenja o tome kada će na severu Kosova zaživeti briselski dogovor o pravosuđu i dok Albanci tvrde da bi se to moglo dogoditi na jesen, Srbi smatraju da se to neće desiti pre sledeće godine.

Glavni tužilac u Osnovnom tužilatstvu u Mitrovici Šućri Sulja izjavio je danas da očekuje da ovo tužilaštvo, koje je izmešteno u Vučitrnu, počne da funkcioniše u Kosovskoj Mitrovici u septembru.

“Nadam se da ćemo u septembru početi da funkcionišemo kao jedinstveno tužilašstvo, inofrmacije su te – možda nisu tačne jer ja nisam deo pregovora – ali su informacije da se počne negde oko 1. septembra, nakon okončanja konkursa za pomoćno osoblje”, rekao je Sulja.

Sulja je kazao da će integrisano Osnovno tužilaštvo imati sedište u Bošnjačkoj mahali u severnom delu Mitrovice, ali da još uvek nisu obezbedili kancelarijski prostor za kojim tragaju i da se nada da će to pitanje biti rešeno ubrzo.

Sudija Jelena Krivokapić izjavila je da misli da do septembra nema mogućnosti da počne da radi integrisano pravosuđe na severu Kosova i da više veruje da će se to dogoditi sledeće godine.

Do tada, rekla je Krivokapić, treba rešavati neke probleme kako bi se osoblje, sudije ali i građani, jer većina građana nema ni kosovske lične karte, spremila za ono što sledi.

Predsednik nevećinskog Odbora advokatske komore Kosova Ljubomir Pantović izjavio je da uopšte ne veruje da će prvog septembra početi da funkcioniše punim kapacitetom pravosuđe na severu Kosova.

“Prvi septembar je sutra, a veliki je posao izgraditi jedno tužilaštvo i napraviti kompilaciju između tužilaca Srba i Albanaca, ima tu dosta tehničkih stvari i puno posla, ne, to će potrajati i do kraja godine ako ne i duže,”- rekao je Pantović.

Ovo je inače rečeno danas u Kososovskoj Mitrovici na konferenciji o radu pravosuđa na severu Kosova koju je organizovala NVO Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC) a u sklopu projekta koji je podržan od strane ambasade Veliike Britanije u Prištini.

Na konferenciji je takođe potvrđeno da je sudski, odnosno Tužilački savet Kosova objavio drugi po redu konkurs za integraciju srpskih sudija, odnosno tužilaca i administrativnog osoblja.

Sudski savet Kosova raspisao je konkurs za 14 sudija i 115 radnika administracije, dok je Tužilački savet to učinio za 6 tužilaca i 34 administrativna radnika.

Konkurs je objavljen 29. marta i traje mesec dana a sporazum o pravosuđu i integraciji srpskih tužilaca, sudija i sudskog osoblja u kosovski pravosudni sistem potpisan je 10. februara  prošle godine.

Izvor : TANJUG

Comments

Pročitaj još