• Početna>
  • Vesti>

Braniocima Olivera Ivanovića dostavljena pisana presuda. Porodica očekuje oslobađajuću presudu

Braniocima Olivera Ivanovića danas je nakon dva i po meseca čekanja, konačno dostavljena pisana presuda kojom se Ivanović osuđuje na devet godina zatvorske kazne za ratne zločine  počinjene u Kosovskoj Mitrovici 1999. godine.

Advokat odbrane Nebojše Vlajića kaže  za  Radio Kosovsku Mitrovicu  da  ubrzo sledi žalba Apelacionom sudu na ovakvu odluku Osnovnog suda  za šta je rok 15 dana. „Presuda je obimna. Ima oko 200 strana i trebaće nekoliko dana  da se to pročita i razume. O njoj odlučuje Apelacioni sud u Prištini a za odluku  Apelacionog suda ne postoji nikakakv rok. Ali verujem,  pošto se radi o  važnom predmetu i o predmetu koji traje prilično dugo, da to mora biti rešeno u najkraće vreme“, rekao je Vlajić.

Prema njegovim rečima, pisana presuda je nalik usmenoj presudi koju je sudija izrekla 27. januara ove godine. Euleks je odbrani pisanu presudu dostavio na isteku zakonskog roka od dva meseca i 15 dana od izricanja usmene presude.

Porodica lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića očekuje da Apelacioni sud u Prištini poništi presudu Euleksovih sudija iz Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici i oslobodi ga odgovornosti.

Ivanovićeva supruga Milena Ivanović Popović izjavila je Tanjugu da porodica očekuje da će Apelacioni sud u Prištini ispraviti grešku Euleksovih sudija i da će Oliver biti oslobođen svih optužbi i da će konačno biti slobodan čovek.

Ivanovićeva je dodala da je svima u Euleksu apsolutno jasno da je ovakva presuda doneta u januaru apsolutno neodrživa.

Ivanovića je osudilo Euleksovo sudskog veće, kojim je predsedavala sudija iz Rumunije Roksana Komša, na devet godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u Kosovskoj Mitrovici 14. aprila 1999. godine.

Kako je navedeno u presudi, srpske snage tada su organizovale akciju čišćenja južne Mitrovice sa ciljem proterivanja Albanaca. Ivanović je, kako je navedeno u presudi, bio deo paramilitaraca i učestvovao je u tim događajima.

Osuđen je da je, iako nije utvrđeno van svake sumnje, kada je preduzimao radnje, postupao u svojstvu lidera, vođe srpskih paramilitaraca ili vođe srpske policije.

Sudski proces tokom kojeg je saslušan 81 svedok trajao je više od godinu dana.

Ivanovića je Euleksovo sudsko veće Osnovnog suda u Mitrovici oslobodilo optužbi za krivična dela počinjena 2000. godine kao i još četvoricu Srba kojima je suđeno u sklopu istog procesa.

Comments

Pročitaj još