• Početna>
  • Vesti>

Prof. dr Ranko Rajović i dečiji književnik Uroš Petrović za vikend u Kosovskoj Mitrovici

Udruženje vaspitača severnog Kosova i Metohije i predškolska ustanova Danica Jaramaz u saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju i Privremenim organom opštine Kosovska Miotrovica, organizovaće ovog vikenda dva  seminara – jedan  namenjen vaspitačima i drugi –roditeljima, na temu razvoja darovite dece.  Seminare će držati prof. dr Ranko Rajović, jedan od tvoraca programa NTC (Nikola Tesla centar), član MENSE, Komiteta za darovitu decu i otac četvoro dece.

On će  vaspitačima i roditeljima govoriti o važnosti prepoznavanja darovite dece i o tretmanu koji bi valjalo primeniti radi podsticanja daljeg razvoja njihovih potencijala, rekla je gostujući u programu Radio Kosovske Mitrovice Goranka Kragović, predsednik Udruženja vaspitača severa Kosova i Metohije i vaspitač u PU Danica Jaramaz.

„Mi smo u novembru mesecu prošle godine organizovali predavanje prof. Rajovića koje je bilo izuzetno posećeno.  Tada smo došli na ideju da bi bilo lepo da prođe određen broj vaspitača obuku“, kaže Kragović.

Ona objašnjava da je u pitanju NTC sistem učenja za razvoj ukupnih sposobnosti deteta kroz funkcionalno učenje.

„Interesovanje je veliko i udruženje vspitača severnog Kosov broji 114 članova. Nakon klasifikacionog testa, prof. Rajović je odabrao 30 najdarovitijih vaspitača iz vrtića sa severa Kosova i Metohije i oni će ove subote proći seminar. Klasifikacioni test je bio neophodan jer je bitno da taj sistem zaživi a ne da ostane mrtvo slovo na papiru“, ističe naša sagovornica.

Nakon seminara vaspitači će ostati još tri meseca u kontaktu sa prof. Rajovićem kako bi on pratio šta se od svega toga primenjuje u radu sa decom.

Prof. Rajovića će pratiti i Uroš Petrović, dečiji književnik, takože član Mense i saradnik na izradi NTC sistema.

„Prof. Rajović je uložio zaista puno truda da bi došao ovde što ne čudi ukoliko imamo u vidu da je on upravo sa Kosova i Metohije“, kaže Kragović.

Seminar za roditelje biće održan u nedelju 3. aprila od 9 do 12h, u predškolskoj ustttanovi a roditelji će nakon seminara dobiti sertifikate. „Seminar se održava uz naknadu od 2000 dinara po roditelju. Naknada je inače veća ali zahvaljući Udruženju vaspitača i Kancelariji za KiM, kod nas je niža“, kaže Kragović.

Comments

Pročitaj još