• Početna>
  • Vesti>

Vlajić: Presuda Ivanoviću nerazumljiva. Apelacioni sud pred teškim zadatakom

Presuda kojom se lider GI SDP Oliver Ivanović osuđuje na devet godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih 1999. godine je potpuno nerazumljiva, ocenio je advokat Nebojša Vlajić za Radio Kosovsku Mitrovicu.

U presudi Eulexovog sudskog veća navodi se da se „nije moglo ustanoviti van svake sumnje da je (Oliver Ivanović) postupao u svojstvu vođe i lidera srpskih paramilitaraca i da je podstrekivao grupu ili im naređivao“.

Vlajić ističe da je ovaj deo obrazloženja presudan, jer se odnosi na činjenicu koja bi Ivanovića mogla da oslobodi.

„I pored takvog obrazloženja, sudija mu je izrekla devet godina zatvora, rekavši da iako nije utvrđeno da li on izdavao naređenja, utvrđeno je da je on bio tu. Šta to znači da je neko bio tu? To znači da je bio svedok ukoliko je bio tu, a ni to nije tačno. Prisustvo na mestu izvršenja nekog krivičnog dela ne čini vas izvršiocem. Aposlutno je nejasno kako je sudija mogla da pročita takvo obrazloženje i da ga sudsko veće proglasi krivim“, kaže Vlajić.

On navodi da je samo jedan od osamdeset jednog svedoka albanske nacionalnosti, koliko ih je svedočilo, rekao da je video Ivanovića u noći kada su se zločini dogodili.

„Samo jedan od njih je rekao da je Oliver Ivanović bio na tom mestu, i Sud veruje njemu, a ne veruje svima drugima. A i taj jedan svedok nije rekao da je Oliver to naredio. Naprotiv, on je rekao da ne zna da li Oliver to naredio ili je neko naredio njemu. Sudija je morao da obrati pažnju na tu rečenicu i da vidi da ni taj svedok koji ga navodno smešta na to mesto gde se zločin dogodio ne govori ni o kakvoj aktivnoj radnji Ivanovića“, precizirao je Vlajić.

Žalba ne može biti podneta dok presuda ne bude uručena napismeno. Objava  presude očekuje se u narednih mesec do dva, nakon čega će žalba biti podneta Apelacionom sudu u Prištini.

Advokat je ocenio da će Apelacioni sud imati težak zadatak ukoliko odluči da „ovako nemoguću presudu potvrdi, jer će morati da objasni ono što prvostepeni sud nije mogao“.

Nakon skupa podrške 23. januara u Beogradu, građani će izaći i na ulice Kosovske Mitrovice. Skup će biti održan u petak 29. januara na trgu Šumadija sa početkom u 11h.

 

Comments

Pročitaj još