Obeležen Dan ženskog preduzetništva

Konfenerencijom u organizaciji Udruženja poslovnih zena I organizacije Mundesia, danas je u Kosovskoj Mitrovici obeležen Međunarodni dan žena preduzetnica.

Izvršna direktorka Udruženja poslovnih žena Olivera Miloševiž istakla je da je žensko preuzetništvo u poslednjih 15 godina naišlo na tranzitni period. “Na prostoru Kosova I Metohije nakon rata, žene su žesto bile u ulozi finansijskog stuba porodice. Međutim, i danas, nakon 14 godina postojanja rada organizacija koje su usmerene na razvoj ženskog preduzetništva, ne postoje finanansijska sredstva koja bi u dovoljnoj meri podstakla razvoj na ovom polju”, smatra Milošević.

“Imamo uspešne žene preduzetnice, ali podrška je veoma mala, za razliku od muškog preduzetništva. Žene se sreću sa mnogim problemima, I ovaj dan treba da ukaže na njih. Mi smo jednake sa muškarcima, želimo da nas društvo ozbiljno shvati I pruži podršku I na ovom polju”, kazala je Milošević.

Hasime Tahiri , izvršna direktorka udruženja žena Mundesia  apelovala je na donatorske organizacije  da obrate pažnju na žene preduzetnice I pruže im veću podršku.

“Okupili smo se da promovišemo žene preduzetnice. Želimo da pokažemo da žene preduzetnice rade dobar posao I da treba više da se podrže”, rekla je Tahiri.

Adriana Hodžić, šefica administracije u opštini Severna Mitrovica, rekla je na današnjem skupu da se žene mraju edukovati I biti ravnoprave  među sobom, ali I sa muškarcima. Žene se moraju izboriti za svoje mesto, porucila je Hodžić.

Sa druge strane, govoreći o finansijskim sredstvima koja dolaze od donatora, Hodžić kaže da ceo sistem nije dobro postavljen.

“Samo pokretanje biznisa ženema nije veliki problem, ali nam fali podrška i eventualno neka obuka da bismo napredovali”, istakla je Hodžić  u svom obraćanju I poručila donatorima da treninzi o upravljanju nemaju smisla, ako se ta znanja ne mogu primeniti praktično.

“Koliko je donatora prošlo kroz KosovoiI sami sever, i verujte, sve se završavalo samo na priči. Dosta je više priče. Došla je nova era, kada svi zajedno moramo da okrenemo list. Dajte da konkretizujemo stvari”, poručila je Hodžić.

Konferencija čije je organizovanje podržao USAID organizovana je u okviru Nedelje ženskog predzetništva koja se obeležava do 12. do 19. novembra svake godine.

Comments

Pročitaj još