• Početna>
  • Vesti>

Uzrok svih sukoba je treći faktor, poručuje Dr Nele Karajlić

Gledajte vremensku prognozu. Vremenska prognoza na CNN-u reći će vam kako Zapad želi da nas vidi u narednim godinama, poručuje dr Nele Karajlić.

Nenad Janković, frontmen “Zabranjenog pušenja” i autor knjige “Fajront u Sarajevu”, poznatiji kao Dr Nele Karajlić bio je glavni učesnik sinoć održane tribine “Ista zemlja – različiti koreni” na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Govoreći o Sarajevu, sukobu nacija i religija, komunizma i kapitalizma, vratio nas je u vreme 80ih. Vreme kada je rokenrol dostigao vrhunac, Tito umro, a Jugoslavija krenula put raspada.
Karajlić smatra da u svim sukobima, pa i ovim našim balkanskim, uvek postoji treći faktor. Taj treći faktor, Karajlić je imenovao Zapadom.
“Treći faktor uvek postoji, nikada se nije desio sukob, a da nije bilo trećeg faktora. Treći faktor je taj koji kroz istoriju muti vodu i mi to uživo gledamo 20 godina”, rekao je Karajlić.
“Mislim da je kultura naše najjače oružje. Ja sam sinoć bio u Gračanici i shvatio sam zašto smo mi tu. Zbog kulture. Tu nam ne može niko ništa. Kad uđete u naše svetinje, vi shvatite da oni nas ne mogu otjerati. Oni mogu da smišljaju da su to Kinezi pravili, ali tu lepo pise ko je ktitor. Sa jakom kulturom oružje se stavlja sa strane. Ono što Srbija treba da radi na Kosovu je to da šalje misionare, da ohrabruje svaku kulturnu akciju i ovdje i južno od Ibra”, zaključio je Karajlic.
Organizator gostovanja Dr Neleta Karajlića bili su Dom kulture u Gračanici i TV Most iz Zvečana.

 

Comments

Pročitaj još