• Početna>
  • Vesti>

U Domu kulture u Gračanici sutra akademija posvećena Pogromu i otvaranje izložbe “Jesen u Prizrenu”

Sutra se navršava sedamnaest godina od Pogroma na Kosovu i Metohiji u kom je stradalo 19 osoba, uništeno oko 900 kuća, proterano 4000 Srba, uništeno i oskrnavljeno 39 crkava i manastira. Dom kulture „Gračanica“ svake godine organizuje program koji podstiče obnovu uništenog kulturnog i duhovnog blaga, fresaka, ikona, slika, knjiga i biblioteka, škola, grobalja, urbanih celina i nematerijalne baštine. Već šest godina se organizuje Likovna kolonija „Jesen u Prizrenu“ posvećena obnovi i stvaralačkom kreativnom odgovoru na uništavanje kulturnog nasleđa. I ove godine su istaknuti slikari stvarali i ostavili vredna umetnička dela inspirisana Prizrenom, Svetim Arhangelima, Gračanicom i njegovim nasleđem i ličnostima koje su obeležile kulturnu i duhovnu istoriju Kosova i Metohije.

Pored parastosa u manastiru Gračanica i izložbe radova sa likovne kolonije, programom obeležavanja sedamnaeste godišnjice Pogroma predviđena je Akademija posvećena Pogromu.

Na akademiji će govoriti Arhimandrit Ilarion, iguman Manastira Draganac, Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Veljko Odalović, predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica, Nataša Šćepanović, predsednica Udruženja porodica kosmetskih stradalnika, Ivana Popović, narodna poslanica u Skupštini Republike Srbije, Srđan Popović, gradonačelnik Opštine Gračanica i Tamara Kapetanović, vokalni solista Ansambla „Venac“.

Akademija počinje u 12 časova.

Izvor RKM

Comments

Pročitaj još