Djurić otvorio NIS-ovu pumpu u Kosovskoj Mitrovici

Na severu Kosova I Metohije danas su, nakon 17 godina, počele sa radom tri benzinske  stanice Naftne industrije Srbije.  Reč je o benzinskim stanicama u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić prisustvovao je danas otvaranju benzinske pumpe u Kosovskoj Mitrovici.  Direktor i tom prilikom naglasio da je “poslovanje ove pumpe kao i onih u Zvečanu i Zubinom Potoku legalno jer se radi o privrednim organizacijama koje su registrovane u oba sistema”.

“Danas otvaramo tri benzinske stanice u saradnji sa NIS-om , lokalnim partnerima NIS-a. Reč je o brendiranim NIS-ovim pumpama kao I u ostalim delovima Srbije. Ove pumpe će prodavati naše domaće gorivo. Naravno, polsovanje ovih pumpi je nasuprot  onome što prištinski zvaničnici tvrde – legalno” , istakao je Đurić I iskazao zadovoljstvo što će  ovo pozitivno uticati na privredni rast I što će izvestan broj ljudi naći zapolsenje.

Odgovarajući na pitanje novinara da li mu je bila zabranjena poseta severu Kosova Đurić je rekao da je prinuđen da se ovih dana po Kosovu i Metohiji kreće kao Isa Mustafa”.

“Ne mislim da to na bilo koji način doprinosi normalizaciji odnosa ali ja sam slobodan čovek, Srbija je slobodna zemlja i mi ovde znamo kako se i čuvaju i baštine tekovine lične slobode”, rekao je Đurić i dodao da “čuvajuće svoju slobodu kretanja ja čuvam slobodu kretanja i građanskih i ličnih sloboda svih građana”.

“Borićemo se zajedno za tu slobodu”, naglasio je Đurić. On je ocenio kao besmisleno da se otvaranje NIS-ovih pumpi povezuje sa ruskim uticajem.

“Sve što otvara nova radna mesta je dobro a naša prvenstvena želja je da NIS, kao nacionalni brend bude ovde prisutan, da osvaja nova tržišta i nevezano za ovo otvaranje treba da znate da naša naftna kompanija snabdeva i prodaje gorivo ne sama na pumpama na KiM već i širom Srbije”, rekao je direktor Kancelarije.
Prvo gorivo na NIS-ovoj pumpi u Kosovskoj Mitrovici dobilo je sanitetsko vozilo KBC-a.  Direktor Djurić razgovarao je i sa rukovodstvom poslovne jedinice Telekoma Srbija Kosovska Mitrovica kojoj je danas uručena licenca o punom poslovanju na teritoriji Kosova i Metohije.

Đurić izjavio je danas u Kosovskoj Mitrovici da je “Telekom Srbija” dobio punu licencu za poslovanje na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije.

Đurić je novinarima u Kosovskoj Mitrovici rekao da će danas razgovarati sa ljudima iz Telekoma Srbije i obavestiti ih da je Telekom Srbija dobio punu licencu za poslovanje na Kosovu i Metohiji.

“Preneću ljudima da je Telekomu Srbije danas uručena puna licenca za poslovanje na čitavoj teritoriji KiM i razgovaraćemo o budućim planovima za razvoj te kompanije, za koju očekujem da već za nekoliko meseci uzme značajan deo tržišta u južnoj srpskoj pokrajini”, rekao je Đurić.

Međunarodna telekomunikaciona unija (ITU) dodelila je, na osnovu Briselskog dogovora i pisma Srbije, “geografskoj oblasti” Kosova, pozivni broj + 383.

Pozivni broj za Kosovo je deo briselskog sporazuma o Telekomu, a kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri je, kako je saopšteno na sajtu kosovske vlade, ocenila da je “u pitanju istorijsko dostignuce u oblasti telekomunikacija i da ojačava međunarodni subjektivitet Kosova”.

Šef Kancelarije za KiM Marko Đuric naveo je ranije da je pozivni broj +383 u vlasništvu Srbije i da je dodeljen KiM kao geografskoj, a ne međunarodnoj oblasti.

Srbija je, na osnovu sporazuma postignutog u Briselu, pozivni broj +383 dodelila “geografskoj oblasti Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija”, a deo dogovora je da se u aneksu tehnicke dokumentacije ITU ta teritorija navodi pod nazivom Kosovo, ali sa zvezdicom i fusnotom koja glasi “ovaj naziv ne prejudicira status i u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti”, preneo je 13. decembra list Koha, koji je imao uvid u pismo koje je Srbija uputila ITU.

Comments

Pročitaj još