• Početna>
  • Vesti>

Marš žena u Kosovskoj Mitrovici: Svete, stavi tačku na jednoumlje

U znak protesta protiv odluke Prištine o povećanju taksi na robu iz centralne Srbije, danas je u Kosovskoj Mitrovici održan “Marš žena”.

Okupljene građanke nosile su transparente sa porukama “Šta ćemo danas za ručak?”, “Ne izgladnjujte nam decu”, “Kosovo – Zemlja snova XXI veka”, “Evropo, vidiš li šta nam rade” i slično.

Ispred Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih, okupljenim građankama se obratila Verica Tomanović, supruga nestalog profesora Andrije Tomanovića,  poručivši da je tuga ovih porodica posledica zle prošlosti, ali da se danas zlo nadvilo nad celim srpskim narodom.

“Svet je pasivan i nezainteresovan da stavi tačku na ovo jednoumlje, vrlo slično onome kada su otimani i ubijani naši najmiliji. Na ovim prostorima moguć je život i srpske i albanske dece, ali uz pomoć međunarodne zajednice i glasa razuma” poručila je Tomanović.

Na skupu se obratila i predsednica Unije žena Kosova i Metohije Jasmina Dedić koja je  poručila da sve što se dešava, jeste odlika demokratski nezrelog društva i zapitala Evropu i svet da li deca majki na Kosovu i Metohiji  imaju pravo na igru i učenje kao  i sva druga deca u svim normalnim demokratskim društvima.

“Ovo je poruka svih nas ovde, Srpkinja  Evropi i svetu: Nedozvolite da nas diskriminišu, da nas izgladnjuju svojim sramnim odlukama. Na taj način oni samo pokazuju koliko su nezrelo demokratsko društvo I koliko su dosad bili neiskreni.  Svete otvori oči, kranje je vreme” poručila je Dedić.

Na skupu su govorile i Vidosava Arifović ispred građanki i majki Kosovske Mitrovice  i  Ana Vuković , majka osmoro dece. Obe su  poručile da dižu glas u ime svoje dece i da insistiraju na njihovom pravu na normalno lečenje i zdrav život..

Nakon  obraćanja, okupljene građanke su  krenule u protestnu šetnju od Kancelarije EULEKS do spomenika Knezu Lazaru.

Tokom šetnje, građankama se priključio veliki broj studenata i građana.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još