• Početna>
  • Vesti>

Eparhija Raško-prizrenska najoštrije osuđuje nedavne napade na srpske mladiće u Suvom Dolu kod Kosovske Mitrovice i u Prilužju kod Vučitrna

Eparhija Raško-prizrenska najoštrije osuđuje nedavne napade na srpske mladiće u Suvom Dolu kod Kosovske Mitrovice i u Prilužju kod Vučitrna
U saopštenju Eparhije Raško-prizrenske Episkop Teodosije najoštrije je osudio nedavne napade na srpske mladiće Aleksandra Jevtića (21) iz Suvog dola kod Kosovske Mitrovice i Nikolu Dejanovića (23) iz sela Prilužja kod Vučitrna.

“Sa velikom zabrinutošću primili smo ovih dana vesti o napadima na srpske mladiće Aleksandra Jevtića (21) iz Suvog dola, prigradskog naselja Kosovske Mitrovice i Nikolu Dejanovića (23) iz Prilužja kod Vučitrna. Aleksandar Jevtić napadnut je 25. juna dok je išao ulicom u svom selu. Napad je izvršio kosovski Albanac koji je izašao iz vozila, udario srpskog mladića drškom pištolja po glavi, a potom mu pucao u predelu potkolenice. Božijim čudom Jevtić je ostao u svesnom stanju i pozvao policiju i potom mu je ukazana medicinska pomoć u KBC u Mitrovici gde je zadržan na lečenju.

Nikola Dejanović iz Prilužja napadnut je u ranim jutarnjim časovima u svom selu kada se sa prijateljima vraćao kući. Dvojica lica albanske nacionalnosti su izašla iz kola, poprskala Nikoline prijatelje biber sprejem, a Nikolu je jedan od napadača povredio nožem zadavši mu nekoliko ubodnih rana. Dejanović je hitno prebačen u KBC Mitrovicu gde mu je ukazana hitna pomoć i gde se trenutno nalazi na urgentnom odeljenju.

U oba slučaja reč je o ozbiljnim napadima sa ciljem da se ugrozi život srpskih mladića i u oba slučaja napadi nisu bili ničim isprovocirani. Episkop raško-prizrenski Teodosije najoštrije je osudio ove napade i zatražio od kosovske policije ali i međunarodnih predstavnika da se počionioci privedu pravdi i adekvatno kazne. U drugom slučaju napadač Albanac je uhapšen i veoma je važno da sudski proces bude pod monitoringom kako se i ovi slučajevi ne bi završili kao i brojni dosadašnji slučajevi napada na Srbe gde su počinioci izbegli pravdi ili su dobili samo simbolične kazne. Oba incidenta pokazuju, kaže Vladika, pogoršanje bezbednosne situacije i ugrožavaju život srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Jedan od glavnih faktora loše bezbednosne situacije na Kosovu i Metohiji za pripadnike srpskog naroda i dalje ostaje neaktivnost kosovske policije i sudstva koji u najvećem broju slučajeva ne rade svoj posao ili ga rade formalno tolerišući kontinuirano etnički motivisano nasilje nad Srbima.”

Izvor Eparhija raško-prizrenska/Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još