• Početna>
  • Vesti>

Vlada Srbije usvojila predloge zakona o socijalnoj zaštiti i nadležnosti za krivična dela na KiM

Foto: Vlada Republike Srbije

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o proglašenju Kosova i Metohije za područje posebne socijalne zaštite i Predlog zakona o organizaciji i nadležnosti pravosudnih organa u procesuiranju krivičnih dela izvršenih na teritoriji Kosova i Metohije.

Predlogom zakona o proglašenju KiM za područje posebne socijalne zaštite uređuju se prava na posebnu socijalnu zaštitu, kao i uslovi, nadležnost i postupak za ostvarivanje tih prava, kako bi se sprečilo nastajanje socijalne isključenosti na tom području i otklonile njene posledice, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Kako se navodi, proglašenjem KiM za područje posebne socijalne zaštite pruža se finansijska podrška zakonom predviđenim kategorijama stanovništva, sa ciljem njihovog opstanka na toj teritoriji i podstiče očuvanje kulturnog i istorijskog nasleđa sa naglaskom na demografski, ekonomski i kulturni razvoj.

Cilj donošenja ovih zakonskih rešenja jeste podrška nezaposlenima, odnosno starijim od 65 godina koji nisu ostvarili pravo na penziju, kako bi im se obezbedila finsnijska potpora produktivnom životu i otklonile posledice socijalne isključenosti.

Vlada je usvojila i Predlog zakona o organizaciji i nadležnosti pravosudnih organa u procesuiranju krivičnih dela izvršenih na teritoriji Kosova i Metohije, kojim su predviđeni adekvatni mehanizmi za povezivanje pravosudnih organa i koncentracije stručnog znanja koje bi, u zavisnosti od svakog konkretnog predmeta, javnom tužilaštvu pružalo jaku potporu ne samo za sprovođenje istrage, odnosno prikupljanje dokaznog materijala za podizanje optužnog akta, već i dalje tokom sudskog postupka, sve do pravosnažnog okončanja.

Predloženim zakonom se omogućava i specijalizacija sudova koji sude u predmetima za krivična dela izvršena na teritoriji KiM i koncentracija njihove nadležnosti, kako bi suđenja u ovim krivičnim postupcima bila efikasnija i dobila na značaju.

Nova zakonska rešenja predviđaju da su nadležni za postupanje u predmetima za krivična dela u prvom stepenu Više javno tužilaštvo i Viši sud u Beogradu, a za postupanje u drugom stepenu Apelaciono javno tužilaštvo i Apelacioni sud u Beogradu.

Predviđeno je da se u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu obrazuje Posebno odeljenje za krivično gonjenje krivičnih dela koja su izvršena na teritoriji Kosova i Metohije.

Comments

Pročitaj još