• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM i ove godine, u okviru Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu, predstaviće izdavaštvo i stvaralaštvo Srba sa Kosova i Metohije

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Kancelarija za Kosovo i Metohiju i ove godine, u okviru 67. Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu, predstaviće izdavaštvo i stvaralaštvo Srba sa Kosova i Metohije.

Svakog dana, od 19. do 27. oktobra, na štandovima Kancelarije za KiM u Hali 1A i u Hali 4, publici će se predstaviti pesnici i umetnici sa teritorije Kosova i Metohije, kao i književnici i naučni radnici koji se u svom stvaralaštvu i naučnim radovima bave pitanjem Kosova i Metohije.

Tokom sajamskih dana, u Hali 1A, 30 izlagača i izdavača, među kojima su neki najstariji na teritoriji Balkana, predstaviće 75 dela iz oblasti nauke, književnosti i umetnosti, a 250 govornika, koji će biti deo našeg programa, govoriće o srpskom stvaralaštvu i srpskoj pisanoj reči na Kosovu i Metohiji. Pored toga, na istom štandu predstaviće se i Pokrajinski kulturni centar Leposavić, Međuopštinski arhiv Prizren kao i petoro književnika čija su dela tematikom vezana za Kosovo i Metohiju.

Poseban akcenat ove godine biće na mladim stvaraocima koji pišu pesme, priče, sviraju različite instrumente, slikaju, crtaju i ikonopišu, zapravo stvaraju i onda kada je teško i kada bi mnogi odustali, iskazujući ljubav prema svojoj zemlji i svom narodu, na najlepši mogući način. A Kancelarija za Kosovo i Metohiju će, kao i do sada, podržavati te mlade stvaraoce, kroz institucije kulture, koje danas na Kosovu i Metohiji postoje i rade, kao i kroz pojedinačne projekte koje svakodnevno finansiramo.

Na drugom štandu Kancelarije za KiM, u Hali 4, predstaviće se: Eparhija raško-prizrenska, Domovi kulture „Gračanica“, „Stari Kolašin“ i „Sveti Sava“ – Istok, izdavačke ustanove Obeležja i Panorama–Jedinstvo, Galerija umetnosti u Prištini, Arhiv Kosova i Metohije, Narodna univerzitetska biblioteka „Ivo Andrić“, Gradska biblioteka „Vuk Karadžić“ iz Kosovske Mitrovice, Institut za srpsku kulturu Priština – Leposavić, Društvo književnika Kosova i Metohije i Srpski kulturni klub „Serbika“, JP Mreža Most, Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici – Fakultet umetnosti, Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, Filozofski fakultet, Medicinski fakultet, Učiteljski fakultet i Pravni fakultet i humanitarne organizacije „Svi za Kosmet“ i „Srpska solidarnost“

Na ovaj način, Kancelarija za Kosovo i Metohiju će, kao i ranijih godina, posetiocima Sajma pružiti uvid u bogatstvo naučnog, kulturnog i umetničkog stavralaštva naše južne pokrajine, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Comments

Pročitaj još