Za izbore na Kosovu planiran budžet 8,7 miliona evra

Foto: Radio Mitrovica sever

Očekuje se da će izbori za kosovsku skupštinu, koji će biti održani 9. februara 2025. godine, koštati kosovski budžet više od 8,7 miliona evra.

Ovo je rekao portparol CIK-a Valjmir Eljezi, koji je naveo da je ovo samo planiranje budžeta i da će konačan trošak biti poznat tek nakon završetka parlamentarnih izbora naredne godine.

„Budžet koji je planirala Centralna izborna komisija za organizovanje izbora za Skupštinu Kosova, koji će se održati 9. februara 2025. godine, iznosi 8.709.317 evra. Ovo je samo planiranje budžeta, što znači da da bismo tačno znali koliko će koštati organizacija ovih izbora, moramo sačekati njihov završetak i sve ostale procedure. Tada ćemo imati konačan izveštaj i tačno znati koliko je planiranih sredstava utrošeno. Prema iskustvu iz prošlih izbornih procesa, obično je krajnji trošak manji od planiranog”, rekao je Eljezi.

Prema rečima Eljezija najveći deo planiranih sredstava koristi se za plaćanje biračkih tela koje angažuju tokom izbornog procesa i nakon njega.

„Od ukupnog iznosa planiranog budžeta, najveći deo je opredeljen za kadrovske i izborne organe koji će biti angažovani. Samo tokom ovog procesa planirano je više od 23.000 ljudi, od kojih će većina biti angažovana kao članovi opštinskih izbornih komisija, članovi veća biračkih mesta i članovi za brojanje u Opštinskom centru za brojanje“, rekao je on.

Prema CIK-u, novim Zakonom o opštim izborima, koji je Skupština Kosova usvojila nakon završetka izborne reforme u leto 2023. godine, proširene su nadležnosti CIK-a, a samim tim se to odražava i na planirane trošak. Na trošak će uticati i redovni period u organizaciji izbora, koji je počeo sredinom avgusta ove godine, a završetak se očekuje pre proleća sledeće godine.

„Očigledno, novim Zakonom o opštim izborima proširene su nadležnosti CIK-a u organizovanju izbornog procesa, a to se odražava i na planirani trošak. Prvi put u izbornom procesu imaćemo 38 opštinskih centara za brojanje, koji će se nalaziti uglavnom u sportskim salama i u kojima će se prebrojavati glasovi kandidata za narodne poslanike. Funkcionalizacija ovih tela je dodatni trošak jer proces koji se odvija mora biti potpuno transparentan i u tom smislu je neophodna nabavka kamera, monitora, računara, skenera i drugih uređaja za praćenje. Naravno, postoje i druga pitanja koja utiču na planiranje ukupnog troška“, rekao je Eljezi.

Poslednji parlamentarni izbori na Kosovu održani su 14. februara 2021. godine i organizovani su u kratkom roku jer su bili vanredni.

Prema podacima CIK-a, ovi izbori koštali su kosovski budžet 4,4 miliona evra. Planirani troškovi za taj izborni proces iznosili su 5,5 miliona evra.

Comments

Pročitaj još