• Početna>
  • Vesti>

Jednovremene patrole u okviru zajedničkih aktivnosti snaga Vojske Srbije i Kfora

Foto: Vojska Srbije

Vojska Srbije saopštila je danas da su njeni pripadnici imali jednovremene patrole sa vojnicima Kfora.

Pripadnici Vojske Srbije angažovani su na neprestanom praćenju situacije duž administrativne linije prema Kosovu i kontroli Kopnene zone bezbednosti. Na ovom zadatku, u skladu sa Vojno-tehničkim sporazumom, sarađuju sa pripadnicima međunarodnih snaga raspoređenih unutar Kosova, saopšteno je iz Vojske Srbije.

“Među brojnim zajedničkim aktivnostima snaga Vojske Srbije i Kfora, po svom značaju se izdvajaju jednovremene patrole, koje se realizuju sa obe strane administrativne linije radi praćenja situacije na terenu i sprečavanja ilegalnih aktivnosti, ali i unapređenja međusobnog poverenja i razumevanja.

Pripadnici Treće brigade kopnene vojske realizovali su ove nedelje jednu takvu patrolu sa pripadnicima Regionalne komande Istok misije Kfor u odseku odgovornosti baze Vojske Srbije „Šušnjak“, u blizini Kuršumlije. Tom prilikom, oni su razmenili informacije o stanju na terenu i prikupili podatke koji mogu biti od značaja za realizaciju zadataka u narednom periodu”, stoji u saopštenju.

Potpukovnik Đorđe Petrović iz Komisije za primenu Vojno-tehničkog sporazuma istakao je da uspostavljene linije komunikacije omogućavaju neprekidnu razmenu informacija, bilo da se radi o sprovođenju redovnih zadataka ili o događajima koji zahtevaju hitno reagovanje jedne od strana.

“Od 2001. godine redovno se održavaju sastanci na svim nivoima saradnje, a realizuju se po principu reciprociteta po mestu održavanja, naizmenično u zoni odgovornosti Vojske Srbije i Kfora, što doprinosi međusobnom poverenju. Tokom sastanaka razmenjuju se informacije o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji na prostoru Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije i duž administrativne linije”, rekao je potpukovnik Petrović i dodao da se na sastancima usaglašavaju mere za unapređenje stanja bezbednosti kroz planiranje zajedničkih izviđanja, jednovremenih patrola i osmatračnica.

Patrole se realizuju u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, kao i Vojno-tehničkim sporazumom, na osnovu kojeg je formirana Zajednička komisija za sprovođenje Sporazuma, koja ima značajno mesto u procesu uspostavljanja dobrih odnosa.

Jednovremene patrole Vojske Srbije i Kfora realizuju se po dogovorenim procedurama od 2005. godine, što je uticalo na značajno smanjenje broja ilegalnih aktivnosti u zahvatu administrativne linije sa Kosovom Metohijom i unapređenje stanja bezbednosti u ovom delu zemlje”, zaključuje se u saopštenju.

Comments

Pročitaj još