• Početna>
  • Vesti>

Kurti sa Kopmanom: Kosovo obećava konstruktivan angažman u procesu normalizacije

Foto: (Kabinet kosovskog premijera)

Kosovski premijer Aljbin Kurti se danas u Briselu sastao sa generalnim direktorom za proširenje Evropske unije Gert Jan Kopmanom, sa kojim je razgovarao o mnogim aspektima procesa integracije Kosova u EU, uključujući perspektive za unapređenje kandidature za članstvo u aktuelnom evropskom kontekstu, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Govoreći o procesu dijaloga Beograda i Prištine, koji je poseban proces, ali koji ima uticaj na širenje EU, premijer Kurti je, kako stoji u saopštenju, rekao da je Kosovo uvek bila konstruktivna strana i da je zainteresovan za zaključenje tog procesa.

“Kosovo, ovim, potvrđuje svoju posvećenost procesu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije i obećava konstruktivan angažman u tom procesu kako bi se on ubrzao i  napredovao. U ovom kontekstu, Kosovo obećava  da će u potpunosti primeniti sve odgovarajuće obaveze koje proizilaze iz Osnovnog sporazuma o putu normalizacije i njegovog Aneksa za sprovođenje, uključujući sve prethodne sporazume iz  dijaloga. O detaljima implementacije će se razgovarati u dijalogu uz pomoć EU”, rekao je Kurti.

Na sastanku je razgovarano i o drugim pitanjima vezanim za proces proširenja EU u regionu Zapadnog Balkana, uključujući potrebu za funkcionalizacijom Zajedničkog regionalnog tržišta, na principima ravnopravnog učešća svih država regiona.

Navodi se da je Kurti rekao da je Kosovo zainteresovano da Zajedničko regionalno tržište bude funkcionalno, posebno sada kada se obeležava 10. godišnjica Berlinskog procesa.

„Kurti je istakao da su za Kosovo trenutne prepreke u njegovom napretku vezane za bezbednosnu situaciju i stalnu pretnju koja dolazi iz Srbije, a koje Kosovo nastoji da reši u saradnji sa svojim zapadnim partnerima, upravo zbog brojnih i bliskih veza Srbije sa Rusijom“, dodaje se u saopštenju.

Kako piše u saopštenju, na sastanku je razgovarano i o početku implementacije Plana rasta, kao instrumenta Evropske komisije kreiranog da da veliki podsticaj najbržem i najsveobuhvatnijem približavanju zemalja Zapadnog Balkana EU.

Sa svoje strane, Kopman je poručio da je posvećenost evropskih institucija u Briselu integraciji Kosova i čitavog regiona Zapadnog Balkana u EU jaka i da će tako biti i sa budućim sastavom Evropske komisije, a što su dokazali i stavovi koje je na jučerašnjem ručku sa liderima Zapadnog Balkana iznela predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Comments

Pročitaj još