• Početna>
  • Vesti>

Hil: Srbija ima puno prijatelja i smatram da su SAD među njima

Foto: Tanjug

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil izjavio je danas da se Srbija i SAD možda ne slažu u svim pitanjima, ali je ocenio da ono u čemu se slažu jeste to da obe strane žele da rade na unapređenju zajedničke saradnje.

„Važno je da svi Srbi shvate da, iako je bilo momenata u prošlosti kada je Srbija bila sama, sada više nije sama, Srbija ima puno prijatelja i smatram da se SAD računaju u jednog od njih“, rekao je Hil na konferenciji za medije pred početak Konferencije „Dan Amerike“ koja se danas održava u Narodnoj skupštini.

Ocenio je da je ovo važan događaj, jer kako kaže, Srbija i SAD se slažu da obe žele da rade na unapređenju saradnje.

Kada je reč o istorijskoj saradnji dve strane, podsetio je da se sutra u Pranjanima obeležava godišnjica akcije Halijard, spasavanja američkih pilota, što je nazvao jednom od svetlih tačaka u odnosima Srbije i SAD.

Osvrnuo se i na prisustvo delegacije Nacionalne garde Ohaja u Beogradu i ocenio da Srbija nema većeg prijatelja od njih.

Hil je ocenio da je potpisivanje strateškog sporazuma u oblasti energetike dobar primer šta dve zemlje mogu i žele da rade u budućnosti.

General-major Nacionalne garde Ohaja Džon Haris rekao je da je počastvovan što ga smatraju prijateljem u Beogradu i naveo je da je svaki put kada dođe u Srbiju ispunjen istim uzbuđenjem.

„Svaki put kad posetim Srbiju, vidim sve bolje i sve snažnije partnerstvo između nas“, rekao je Haris.

Ocenio je da prijateljstvo naroda Ohaja i Srbije raste i podsetio na nedavno potpisan sporazum o bratimljenju gradova Klivlenda i Novog Sada.

Najavio je svoje učešće na sutrašnjem obeležavanju akcije Halijard u Pranjanima.

Na ovogodišnjoj konferenciji „Dan Amerike“ biće reči o načinima unapređivanja partnerstva i bilateralnih odnosa između Srbije i SAD, kao i o unapređenju političkih i ekonomskih odnosa dve zemlje.

Konferenciji prisustvuju Delegacija Nacionalne garde Ohaja, kao i brojni predstavnici javnog života u Srbiji.

Comments

Pročitaj još