U sedištu EU sastanak lidera Zapadnog Balkana

Ursula fon der Lajen (Foto EU/Christophe Licoppe)

Posle odvojenih razgovora predstavnika Beograda i Prištine u Briselu sa Miroslavom Lajčakom – u sedištu Evropske unije danas se sastaju lideri Zapadnog Balkana. Predsednik Srbije učestvuje na radnom ručku koji organizuje predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće u Briselu na radnom ručku koji za lidere sa Zapadnog Balkana organizuje predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Predviđeno je da se Vučić odvojeno sastane i sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem, saopštila je pres služba predsednika.

Vučić je sinoć rekao da će sastanak koji organizuje Fon der Lajen biti važan i da će se razgovarati o Agendi rasta, kao i o reformama neophodnim na putu za jedinstveno evropsko tržište, što znači pre toga, kako je napomenuo, i jedinstveno balkansko tržište.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero rekla je juče da Fon der Lajen organizuje radni ručak sa liderima Zapadnog Balkana kako bi se sagledali odnosi i saradnja EU i Zapadnog Balkana u kontekstu Plana rasta za Zapadni Balkan.

Pisonero je rekla da Evropska komisija trenutno završava svoju procenu reformskih agendi, koje su podneli partneri sa Zapadnog Balkana.

Nakon što završi sa procenama, kako je dodala, Komisija će konsultovati države članice EU tokom predstojećeg odbora Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), a u slučaju pozitivnog mišljenja, Komisija će preći na usvajanje i odobravanje reformiskih agendi i, pre prvih isplata, zaključiti ugovore o olakšicama i kreditima sa svakim od korisnika.

Pored predsednika Srbije na radni ručak su, kako je navela Pisonero, pozvani premijeri Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore Edi Rama, Hristijan Mickoski i Milojko Spajić, predsedavajuća Savetu ministara BiH Borjana Krišto i kosovski premijer Aljbin Kurti.

Comments

Pročitaj još