• Početna>
  • Vesti>

Mijačić: Ukidanje viza za pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava, veliki dan za Srbe na Kosovu

Foto: Tanjug

Koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 35 Dragiša Mijačić kaže da je potpisivanje odluke o ukidanju viza za nosioce pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava veliki dan za Srbe na Kosovu.

“Današnjim potpisom predsednice evropskog parlamenta Roberte Mecola i predsedavajućeg Saveta ministra za evropska pitanja Mađarske Janoša Boka, stavljena je tačka na ukidanje viza za pasoše Koordinacione uprave”, navei je Mijačić na društvenoj mreži “X”.

Evropski savet je 22. jula ove godine doneo odluku o ukidanju viza za nosioce srpskih pasoša, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, čime je završen zakonodavni proces o ovom pitanju u EU, a Evropski parlament je 23. aprila, na predlog poslanika EP Matjaža Nemeca, izglasao viznu liberalizaciju za nosioce srpskih pasoša sa KiM.

Srbi sa Kosova koji poseduju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava za KiM, koja funkcioniše u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, bili su jedini kojima je i dalje bila potrebna viza za ulazak u zemlje EU nakon što su građanima Kosova ukinute vize od 1. januara ove godine.

Comments

Pročitaj još