• Početna>
  • Vesti>

Gnjilane: Pijaca kod crkve glavno mesto plasiranja poljoprivrednih proizvoda

Foto: RTV Puls

Pijaca kod crkve Svetog Nikole u Gnjilanu već 25 godina služi kao važno mesto gde Srbi iz okolnih sela prodaju svoje poljoprivredne proizvode. Ova pijaca održava se utorkom i četvrtkom. Ponuda je ovih dana šarenolika, ima za svakoga po nešto ali se zato mora poraniti da se zauzme mesto.

“U šest sati ujutro dođemo da bi zauzeli mesto i rasporedili robu. Mušterije već čekaju”, kazao je za Rtv Puls jedan od najvećih poljoprivrednih proizvođača iz Kmetovca, Dragan Marković.

“Šljiva ide za 50 centi, crveni luk evro, crni 50 centi, pet evra za kilogram belog luka, crveni paradajz 80 centi, paprika do evro ipo, sve u zavisnosti od sorte”, kaže Marković.

Nada Simić iz Koretišta prodaje sir po sedam evra za kilogram, mleko za evro… Zadovoljna je kupcima, prodala je sve što je danas iznela.

Prodaja se, kako saznajemo, obično završi do deset sati, dok je hladovina. Kupci su, pored malobrojnih Srba iz grada, Turci i Albanci. Zadovoljni su robom i stalne su mušterije.

Sinan Osmani iz Kravarice, kaže da stalno ovde kupuje sir, mleko i povrće. Zadovoljan je kvalitetom proizvoda, a za cene kaže da su možda visoke za njegovu penziju koja iznosi 180 evra.

S obziom da je paprika skuplja u odnosu na prošlu godinu, mnoge domaćice se odlučuju za gotovu zimnicu, kaže Marković i dodaje da su već pripremili 40 tegli barene paprike od po 2,5 kg a prodaje je po deset evra.

Za mnoge Srbe, ova pijaca nije samo mesto trgovine, već i prilika da se sretnu sa prijateljima, razmene priče i novosti, pa čak i steknu nova prijateljstva.

Comments

Pročitaj još