• Početna>
  • Vesti>

Specijalno tužilaštvo Kosova: Uhapšeno pet lica zbog sumnje da su počinila ratni zločin

Foto: Zvanična internet stranica Specijalnog tužilaštva

Specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo je da je u današnjoj akciji uhapšeno pet osoba osumnjičenih za krivično delo “ratni zločin”, koji su navodno bili pripadnici neredovnih formacija vojske i policije tokom sukoba na Kosovu, pre 25 godina.

“U okviru ove radnje, po nalogu Specijalnog tužioca, privedena su lica inicijala: D. C., D.N., N. S., S. J., M. Š., za koje postoji osnovana sumnja da su isti, u saizvršilaštvu sa drugim NN, licima, naoružani i obučeni u maskirne uniforme i neredovne uniforme srpske policije ili vojske, 5.04.1999. godine, u ranim jutarnjim časovima, izvršili su akciju u selima, Livoč, Pograđe i Ugljare”, navodi se u saopštenju tužilaštva.

U saopštenju se ističe da su “namerno ubijali, ranili, žive spaljivali albanske civilne žrtve, uzimali taoce, silovali, tukli, maltretirali, fizički i psihički mučili, pljačkali, uništavali imovinu Albanaca i spaljivali, proterivali albansko civilno stanovništvo, uništavane i zloupotrebljavane kulturne i verske objekte, radnje sankcionisane u skladu sa lokalnim zakonima, običajima ratovanja i Ženevskim međunarodnim konvencijama i dodatnim protokolima”.

Specijalno tužilaštvo Kosova će preduzeti dalje zakonske procesne radnje za navedena lica, dok ne nastavi sa istragom ovog krivičnog predmeta, zaključili su u svom saopštenju.

Comments

Pročitaj još