• Početna>
  • Vesti>

Bisljimi: Vučević poslao pismo Evropskoj komisiji, Beograd bi trebalo da povuče prethodno

Foto Koha

Šef prištinskog pregovaračkog tima u dijalogu Besnik Bisljimi juče je, po završetku trilateralnog susreta u okviru nove runde dijaloga u Briselu izjavio, da je navodno srpska strana saopštila da je aktuelni premijer Srbije, Miloš Vučević, uputio pismo Evropskoj komisiji, u kojem navodi da je Beograd posvećen sprovođenju obaveza koje proizilaze iz Osnovnog sporazuma, preneli su juče mediji koji izveštavaju na albanskom jeziku.

Međutim, iako je, navodno Vučević poslao novo pismo, Bisljimi tvrdi da bi Beograd trebalo da povuče prethodno pismo Ane Brnabić o crvenim linijama, kako bi Priština smatrala da su napori Beograda za ispunjenje obaveza „iskreni“.

„Čuli smo iz Srbije da je premijer Miloš Vučević u pismu upućenom Komisiji naveo da je posvećen izvršenju svih obaveza koje su proizašle iz Osnovnog sporazuma. Da bi to bilo iskreno, trebalo bi da bude propraćeno povlačenjem pisma Brnabić, što je najlakši korak za srpsku stranu. Ako se Srbija obaveže da će implementirati tačke sporazuma, formalizacija je jednostavna“, rekao je on, izvestila je prištinska Koha.

Bisljimi, međutim, tvrdi da je novo pismo navodno poslato samo kako bi Srbija dobila iz Plana rasta za Zapadni Balkan.

„Ovo čini još problematičnijim kredibilitet Srbije koja, s jedne strane kaže da će ispuniti obaveze kada treba da dobije novac od Evropske unije, dok s druge strane, kada treba da se obaveže, kaže ne, jer postoje crvene linije“, kazao je.

Podsećamo, Ana Brnabić je dok je obavljala funkciju premijerke, sredinom decembra prošle godine, donela u sedište EU pismo u kojem je iznela rezerve, odnosno crvene linije u vezi sa primenom Orhidskog sporazuma.

U njemu je naznačeno da sporazumi o normalizaciji ne podrazumevaju ni de fakto, a ni de jure priznanje, niti da Srbija pristaje na članstvo Kosova u UN.

Ovo pismo Priština je protumačila kao odustajanje Srbije od sporazuma, optuživši Beograd više puta da ga krši, uz zahtev EU da zbog toga i reaguje, te da srpska strana povuče pismo.

Juče je u Briselu održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine na kojoj je, nakon dužeg vremenskog perioda, osim odvojenih bilateralnih susreta, organizovan i trilateralni sastanak dvojice pregovarača sa zvaničnicima EU.

Glavna tema razgovora bilo je sprovođenje Ohridskog sporazuma, potvrdio je izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, koji je saopštio da su dogovoreni naredni koraci, ali ne i koji su to koraci.

Comments

Pročitaj još