• Početna>
  • Vesti>

U Udruženju književnika u Beogradu promovisana knjiga „Zamahni sveti“

Foto: TV Most

Knjiga pesama „Zamahni sveti“ autora Milana Mihajlovića i Nenada Jera Radenkovića, predstavljena u Udruženju književnika u Beogradu.

Direktorka Doma kulture „Stari Kolašin“ Andrijana Živanović istakla je da su Milan Mihajlović i Nenad Jera Radenković ostvarili nesvakidašnji pesnički projekat.

“Zajedničku knjigu sastavljenu od dva lirska niza pesama koje izviruju jedna iz druge. Kako se nadovezuju pesme tako se nadovezuju pesnici. Milan Mihajlović i Nenad Radenković komponovali su takoreći dve poeme u jednu zajedničku koja predstavlja celinu, iako se pažljivim sluhom u većini stihova može razlučiti šta je čije. Jedan ima interpunkciju, a drugi nema. Njihov cilj je bio lirsko jedinstvo”, rekla je Živanović.

Vidak Maslovarić, recenzent knjige rekao je da Milan Mihajlović i Nenad Radenković nastavljaju da bogate savremenu srpsku književnost.

“Nikako ne odustajući od one prvotne ideje da je stradalnički prostor na kome korenuju deo njihove ali i svesrpske mukotrpnosti kroz minule vekove”, dodao je Maslovarić.

Prema rečima Milana Mihajlovića knjiga predstavlja sublimat svega onoga što su on i Radenković radili više od tri decenije istrajavanja u kulturi na prostoru Kosova.

“To se nekako kao voda dogodilo da potekne zahvaljujući inicijativi našeg zajedničkog prijatenja koji nas je osluškivao više puta i onda se to eto jednostavno dogodilo, da pretočimo u jednu poemu da tako kažem, a posledica je našeg natpevavanja tokom svih ovi godina trajanja”, rekao je Mihajlović.

Radenković je najavio promocije koje ih očekuju.

“Imaćemo promocije u Matici srpskoj u Novom Sadu, u Trebinju, Kosovskoj Mitrovici, Zubinom Potoku, gde god se bude moglo organizovati mi ćemo to uraditi sa najvećim mogućim zadovoljstvom”, poručio je Radenković.

Autori knjige “Zamahni Sveti” predstaviće se beogradskoj publici na predstojećem Međunarodnom sajmu knjiga 23. oktobra na štandu Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Comments

Pročitaj još