• Početna>
  • Vesti>

Parlić: Na Sajmu knjiga 75 dela autora sa Kosova i Metohije

Foto: Tanjug

Pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Milena Parlić izjavila je danas da će Kancelarija učestvovati na predstojećem 67. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu i predstaviti oko 75 dela iz oblasti nauke, kulture i umetnosti srpskih autora sa prostora KiM koji u gotovo nemogućim uslovima stvaraju i čuvaju kulturni identitet na prostoru južne pokrajine.

Parlić je rekla za Tanjug da je učešće na Sajmu izuzetno važno za naš narod i dodala da je Srbija ponosna na borbu srpskog naroda za opstanak na KiM.

“Ponosni smo što se naš narod, koji ne odustaje, kroz pisanu reč bori za očuvanje sopstvenog identiteta i državnosti. Želim da im se zahvalim u ime države Srbije na tome što se trude da noviju tešku istoriju sačuvaju od zaborava”, dodala je ona.

Parlić je navela da će se u hali 4 Beogradskog sajma, na prostoru od 300 metara kvadratnih, čitalačkoj publici predstaviti brojni izdavači i izlagači, kao i Eparhija raško-prizrenska, manastiri, fakulteti, biblioteke i domovi kulture, svi oni koji stvaraju u gotovo nemogućim uslovima.

“Koristim priliku da pozovem sve ljubitelje knjige i pisane reči, kao i kosovsko -metohijskog stvaralaštva da se upoznaju sa radom autora koji rade u izuzetno teškim uslovima”, rekla je Parlić.

Ona je naglasila da je na štandove Kancelarije za KiM dobrodošao svako ko želi da spozna težinu i toplinu kosovsko-metohijske reči, kao i da posetioce očekuje raznovrsna tematika.

Kako je navela, ove godine će se predstaviti veliki broj mladih stvaralaca, kao i dece koja se bave ikonopisanjem, a njihove radove posetioci će moći da vide u četvrtak, 24. oktobra, kada se održava tradicionalni školski, odnosno dečji dan.

Parlić je podsetila da je tokom prošlogodišnjeg Sajma knjiga štandove sa KiM posetilo više od 3.000 ljudi i da su se ljubitelji pisane reči najviše zadržavali ispred štandova Eparhije raško-prizrenske i brojnih fakulteta, kao i biblioteke “Ivo Andrić” i Arhiva Kosova i Metohije.

Ona je izrazila nadu da će ove godine biti mnogo više posetilaca na štandovima Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Međunarodni sajam knjiga počinje sutra i traje do 27. oktobra na Beogradskom sajmu, a publici će se pod sloganom “Reč je slobodna” predstaviti više od 400 izlagača.

Comments

Pročitaj još