• Početna>
  • Vesti>

Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici: Stigle vakcine protiv sezonskog gripa

Foto: Profimedija

Zahvaljujući Kancelariji za KiM, Republičkom ministarstvu zdravlja i Vladi Srbije, kao i svake godine, pred početak sezone gripa obezbeđene su dovoljne količine vakcina protiv sezonskog gripa za sve stanovnike srpskih sredina na Kosovu.

Vakcine su dopremljene u Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, odakle će se distribuirati u sve Domove zdravlja srpskih opština na Kosovu, navodi se u saopštenju.

Za imunizaciju su dostupne inaktivisane influenca vakcine (trovalentne iz Instuta Torlak i četvorovalentne inostranog proizvođača, koje su namenjene, najpre prioritetnim grupama u koje spadaju trudnice, hronični bolesnici i lica starija od 65 godina, kako i korisnici i zaposleni u gerantološkim centrima.

Zainteresovani će moći, uz konsultaciju i preporuku izabranih lekara, da odrede datum i vreme kada će moći da se jave i prime vakcinu.

Iz Zavoda za javno zdravlje poručuju da je grip sezonsko oboljenje, za koje je najefikasnija preventivna mera vakcinacija. Zato se preporučuje svima, a naročito rizičnim grupama, da se jave i zaštite svoj organizam od brojnih, eventualnih posledica gripa, istaknuto je u saopštenju.

Comments

Pročitaj još