• Početna>
  • Vesti>

Petković sa bivšim i sadašnjim izaslanicima Norveške za Zapadni Balkan

Foto: Kancelarija za Kim

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa dosadašnjim specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Ministarstva spoljnih poslova Norveške, gospodinom Hokonom Blankenborgom i novoimenovanim specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Ministarstva spoljnih poslova Norveške, gospodinom Ejrikom Nestas Matisenom.

Poželevši dobrodošlicu gospodinu Matisenu i ugodan boravak i rad u Beogradu, Petković je sagovornike upoznao sa političko – bezbednosnom situacijom u našoj južnoj pokrajini i doslednim nastojanjima Beograda da se u procesu normalizacije odnosa sa Prištinom dođe do trajnog mira i stabilnosti. Međutim, prema njegovim rečima, politički činioci u Prištini, po starim receptima, svakodnevno primenjuju politiku jednostranih poteza, koja vodi ka destabilizaciji situacije na terenu i u celom regionu. Sa druge strane, antisrpska politika je jedini Kurtijev politički program, koji može da ponudi svojim biračima, pred izbore koji su zakazani za februar 2025. godine, u nedostatku ekonomskog boljitka i prosperiteta, predočio je Petković.

Petar Petković je istakao da zabrinjava činjenica da Priština, stalnim opstrukcijama dijaloga, uporno nastoji da relativizuje sve do sada postignute dogovore u Briselu, pa tako na sve moguće načine pokušava da izbegne obavezu formiranja Zajednice srpskih opština i to onako kako je dogovoreno u Briselu 2013. godine i precizirano 2015. godine, koja bi bila garant u ostvarivanju kolektivnih i individualnih prava srpskog naroda na KiM.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je podsetio na poslednje događaje, istakavši da je nasilno zatvaranje srpskih institucija na KiM, koje bi trebalo da budu baza za formiranje ZSO, deo kontinuirane politike Prištine, koja ima za cilj da srpska država i srpski narod nestanu sa Kosova i Metohije i da se tako ostvari neskrivena težnja Aljbina Kurtija o etnički čistom Kosovu.

Na kraju razgovora Petković je poručio da Beograd ostaje dosledno opredeljen za očuvanje mira i stabilnosti u regionu i rešavanje svih sporova isključivo političkim i diplomatskim sredstvima.

Comments

Pročitaj još