• Početna>
  • Vesti>

Podkast sa Tamarom Marković: Novinarstvo iz perspektive mladih

U novom podkastu Kontakt Plusa razgovarali smo sa novinarkom Kim-a Tamarom Marković.

Mladi u novinarstvu i njihova iskustva – bila je ključna tema ovog razgovora.

“Bilo je teško, pogotovo u početku, mnogo novih informacija, imena, funkcija, taj osećaj da to nikada neću moći da zapamtim, da li ću uspeti da se u to uhodam… Ali uz starije kolege koji nas svemu tome uče, koje su nam uvek tu i pomažu, sada je sve to drugačije. Jednostavno, novinarstvo je zanat koji se uči tokom celog života” – kazala je Marković, govoreći o počecima bavljenja novinarstvom.

Priznaje da su joj političke teme one koje je najviše interesuju:

“Možda je zbog toga što živimo tu, jednostavno Kosovo je inspiracija kada je politika u pitanju… Politika je u centru pažnje i najviše se time bavimo, ne samo mi na Kim-u, nego svi lokalni mediji”.

Na pitanje kako je izveštavati i baviti se novinarstvom u jednoj maloj srpskoj sredini kao što je Čaglavica i Gračanica, Marković kaže da je izazovno.

“Ali je i zanimljivo. Naš prioritet jeste opština Gračanica, ali mi ovde imamo problem – predstavnici opštine nas ne pozivaju na svoje događaje, pa onda mi to ispratimo samo ako čujemo od drugih novinara koji su pozvani… Sa druge strane, kada je u pitanju Priština i svi događaji koji se tamo dešavaju, iako dobijemo poziv, dešava se da kada odemo na teren nema prevoda na srpski jezik, to je jedan od velikih problema na koji svi stalno ukazujemo” – kazala je naša sagovornica.

Ona je objasnila i druge izazove sa kojima se suočavaju srpske redakcije na Kosovu koje se finansiraju iz fondova međunarodne zajednice, te kako izgleda rad u redakciji i kolike su mogućnosti da se i druge veštine nauče kroz novinarstvo.

Comments

Pročitaj još