• Početna>
  • Vesti>

Dokumentacija iz zatvorenih srpskih institucija preneta u Agenciju za arhive Kosova; Kurti: Koristiće se u iztraživačke svrhe

Foto: Zvaničan Fejsbuk nalog kosovskog premijera

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da će arhivska građa, koju su do sada čuvale, kako on kaže, „paralelne opštine i nelegalne strukture Srbije“, nakon obrade moći da se koristi u istraživačke svrhe, prenosi Koha.

„Efikasna saradnja između Kosovske policije i  Agencije za arhive Kosova.Arhivska građa koja najvećim delom pripada periodu 1943-2000, a koju su sve ove godine nelegalno čuvale paralelne opštine i druge nelegalne strukture Srbije, nakon obrade u kosovskoj agenciji za arhive Kosova moći će da se koristi. za potrebe i istraživačke svrhe“, napisao je Kurti na Fejsbuku, gde je preneo i saopštenje Arhivske agencije Kosova objavljeno u sredu.

Agencija je saopštila da je značajna količina arhivske građe koju su nelegalno čuvale paralelne strukture u severnim opštinama Kosova prebačena Državnoj agenciji za arhive.

„Danas je završen prenos/objedinjavanje arhivske građe – deo arhivskih fondova Međuopštinskog arhiva Mitrovica/Državne agencije za arhive Kosova (ASHAK), koji su nelegalno držale nelegalne paralelne strukture u opštinama: Leposavić, Zvečan i Severna Mitrovica. Arhivski materijal je isporučila Policija Kosova u skladu sa procedurama predviđenim Zakonom br. 08/L-111 o arhivama i podzakonskim aktima i smeštena je/deponovana u skladišta ASHAK-a“, navodi se u saopštenju.

Dalje je naglašeno da arhivska građa koja je skladištena u Agenciju pripada godinama 1943-2000.

„Na osnovu činjenice da Zakon o arhivima više ne dozvoljava gradski arhiv, rečeno je da će Agencija u narednim danima preduzeti mere da se arhivi koji trenutno posluju sa opštinama pređu/pređu u strukturu međuopštinskih arhive kako je predviđeno Zakonom o arhivima“, saopštila je kosovska agencija za arhive.

Comments

Pročitaj još