Kritike SAD prilika za pojedine medije za korak dalje

FOTO: KoSSev

„OGLASILA SE BELA KUĆA: Kurti gubi našu podršku“; „KURTIJU DANI ODBROJANI: Vašington sve manje ima strpljenja za lažnog premijera, već mu našli ZAMENU“, naslovi su vesti kojima je portal Srbija Danas u dva navrata ovog meseca informisao svoje čitaoce. U vreme kada Kurti zaista jeste na udaru kritika SAD-a zbog skorašnjih jednostranih poteza, ovaj portal je otišao korak dalje. U prvom slučaju je Beloj Kući „stavio u usta“ reči koje nije izgovorila, a u drugom, mišljenje analitičara uz očigledno svoja tumačenja, predstavio kao činjenicu. 

Aktuelna vlast u Prištini je u više navrata tokom poslednjih par godina bila na meti kritika međunarodne zajednice usled povlačenja pojedinih poteza na Severu Kosova koji su bili jednostrani, odnosno nekoordinisani sa Zapadom.

Nove kritike usledile su početkom ovog meseca, a nakon što je u akciji Kosovske policije zatvoreno devet ekspozitura Pošte Srbije na Severu.

Osim ambasada zemalja Kvinte u Prištini, osuda je stigla iz Stejt Departmenta, o čemu je i 8. avgusta izvestio i medij Srbija Danas.

„Portparol Stejt departmenta Metju Miler izjavio je danas, povodom zatvaranja objekata Pošte Srbije na severu Kosova i Metohije, da su SAD zabrinute zbog kontinuiranih nekoordinisanih odluka Prištine i pozvao vladu privremenih institucija da se vrati konstruktivnom angažmanu sa međunarodnim partnerima“, pisao je ovaj medij.

„Verujemo da su doveli u opasnost mogućnosti koje smo pomogli Kosovu da stvori“ – rekao je portparol Stej departmenta, citirao je dalje Srbija Danas.

Ovaj medij u nastavku vesti podseća na hapšenje Srba u Kosovskom Pomoravlju, zabranu upotrebe dinara, najave Prištine o otvaranju mosta i protivljenje Srba tom potezu, te konstatuje da kosovska vlada protivpravnim akcijama dodatno otežava poziciju srpske zajednice.

Međutim, u ovom tekstu nema onoga što stoji u samom naslovu – „OGLASILA SE BELA KUĆA: Kurti gubi našu podršku“.

Zapravo, portparol Stejt Departmenta u svojoj izjavi ne spominje niti kosovskog premijera, niti „gubitak podrške“ bilo da je reč o Kurtiju lično, ili Kosovu.

Već mu našli zamenu?

Dve nedelje nakon ove vesti, isti portal je informisao svoje čitaoce o tome da su Kurtiju navodno „dani odbrojani“ i to bez bilo kakvog ograđivanja, odnosno navođenja izvora informacije, time navodeći publiku na zaključak da je reč o činjenici.

„KURTIJU DANI ODBROJANI: Vašington sve manje ima strpljenja za lažnog premijera, već mu našli ZAMENU“ ovako glasi pun naslov vesti koja je objavljena 20. avgusta.

Uvod je u sličnom tonu.

„Kraj političke karijere Aljbina Kurtija može doći jako brzo, čeka se njegov sledeći potez“, piše Srbija Danas, takođe bez navođenja izvora ove tvrdnje.

U nastavku teksta se ovaj medij poziva na navode Marka Milenkovića iz NVO „Nova društvena inicijativa“ iznete u izjavi za Kosovo Online.

On je prokomentarisao nedavni sastanak kandidata opozicione PDK za premijera na Kosovu, Bedrija Hamze, sa novim zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan, Aleksandrom Kasanofom.

„Sastanak tumačim kao jednu poruku koja je poslata vlastima u Prištini, pre svega imajući u vidu prethodne nesuglasice koje je vlada imala sa američkom administracijom, koje su više nego evidentne i kroz saopštenja koja smo imali od Stejt departmenta. Dakle, u ovom trenutku nema konstruktivnog dijaloga i saradnje i mislim da je ovaj sastanak poruka pre svega za vlasti u Prištini, da ukoliko ne dođe do promene odnosa političkog pristupa, da će SAD pokušati da nađu druge partnere“, kazao je Milenković.

On je podsetio na to da je i u prethodnom periodu bivši izaslanik SAD Gabrijel Eskobar slao poruke da će, ukoliko SAD trenutno nema partnera u Prištini, oni pokušati da pronađu adekvatnog, piše dalje Srbija Danas.

„I zaista mislim da je to jedna poruka. Sada, koliko će ona biti shvaćena od vlasti u Prištini, koliko će se taj pristup promeniti, nisam siguran, ali svakako to tumačim kao jasnu poruku i očekujem da u narodnom periodu, ukoliko ne dođe do nekih promena iz Prištine, da će se ove poruke dodatno ojačati i da će se na neki način SAD umešati u predizborni proces i možda potpomognuti nekog kandidata“, poručio je Milenković.

On je ujedno kazao da očekuje pogoršanje odnosa Prištine i SAD, ukoliko nakon februarskih izbora na Kosovu Samoopredeljenje ponovo dođe na vlast.

A kad se uporedi

Osim što je naslov vesti Srbija Danas sročen na način da navede čitaoca da pomisli da je ono što je izneto činjenica, ujedno ne održava u potpunosti navode Milenkovića koji su izneti u samoj vesti.

Nisu potkrepljene činjenicama ili navodima sagovornika, tvrdnje da su „Kutiju dani odbrojani“, kao i da Vašington ima „sve manje strpljenja za lažnog premijera“. Ista je situacija i vezi sa poslednjim delom naslova – da su SAD Kurtiju „već našle zamenu“.

Iako Milenković spominje mogućnost da se „SAD umešaju u predizborni proces i možda potpomognuti nekog kandidata“, odnosno da će „pokušati da nađu druge partnere“, on se jasno ograđuje da je reč o mogućem scenariju „ukoliko ne dođe do promene odnosa političkog pristupa“ aktuelne vlasti.

Sa druge strane, autor vesti nije izneo navode drugih sagovornika, odnosno analize, izveštaje, dokumenta ili bilo kakve dokaze koje bi mogle da potkrepe jasne i nedvosmislene tvrdnje iznete u naslovu.

Pojedini mediji u Beogradu neretko se prilikom izveštavanja o događajima na Kosovu ili o Kosovu, odlučuju za bombastične, dramatične, često i netačne naslove.

Iako privlače više klikova za razliku od onih dosadnijih, ali tačnih, ovakvi naslovi takođe mogu da dovedu čitaoce u zabludu i navedu ih na pogrešan zaključak. To se pogotovu odnosi na one koji se odluče da pročitaju samo naslov vesti, umesto ceo članak.

Comments

Pročitaj još