CIK radi na pripremi predstojećih izbora na Kosovu

Foto: Radio Mitrovica sever, arhiva

Uprkos činjenici da datum održavanja izbora za Skupštinu Kosova još nije određen, portparol Centralne izborne komisije Kosova Valjmir Eljezi je rekao da CIK radi na pripremi predstojećih izbora.

„Svestan da je ovo izborna godina, CIK je od početka ove godine svoj rad usmerio na pripremu mnogih pitanja u vezi sa zakonskim obavezama CIK-a. U tom pravcu je i softver CIK-a, čija je izrada u toku, a omogućena je uz podršku OEBS-a. Putem ovog softvera mnoge izborne operacije će biti digitalizovane“, rekao je Elezi.

On je pojasnio da će preko ovog softvera biti ponuđene različite onlajn usluge CIK-a.

Biće omogućeni: pretraga biračkog centra i prijavljivanje njegove izmene, registracija birača van Kosova, registracija birača sa posebnim potrebama, registracija i ažuriranje podataka političkih partija, sertifikacija političkih subjekata i kandidata, akreditacija za posmatranje izbora, registracija podataka biračkih tela, prikupljanje podataka i progresivno predstavljanje preliminarnih i konačnih rezultata.

Opozicija prihvatila poziv Vjose Osmani

Opozicione stranke su se već odazvale pozivu Vjose Osmani.

Portparol DSK Besijan Mustafa je rekao da su dobili pismo od predsednice i da će predsednik stranke Ljumir Abdidžiku otići na sastanak i otkriti stav stranke oko određivanja datuma izbora.

Generalna sekretarka DPK Vljora Čitaku je na konferenciji za novinare rekla da će se sastanku odazvati.

„Od jula prošle godine PDK je tražio prevremene izbore. Usledio je poziv predsednice Osmani vezan za određivanje datuma redovnih izbora. Mi ćemo učestvovati i tamo ćemo reći stav o ovom pitanju i željeni datum”, kazala je ona.

Portparol AAK-a Kuštrim Džemaili je naveo da AAK nema razloga da ne učestvuje na sastanku i dodao da odluka će biti doneta narednih dana.

„Dobili smo pismo od predsednice. Na osnovu ovog pisma, predsednik će u redovnom roku održati konsultacije o određivanju datuma opštih izbora. Ne vidim razlog zašto da Alijansa ne bude deo konsultacija, ali će odluke o tome doneti partijske strukture, verujem u ponedeljak“, rekao je on.

Podsetimo, predsednica Kosova Vjosa Osmani pozvala je lidere političkih partija da 31. jula razgovaraju o datumu održavanja izbora za Skupštinu Kosova.

Comments

Pročitaj još