• Početna>
  • Vesti>

Delević: Ni jedan od 35 svedoka tužilaštva nije video Bajrovića da je učestvovao u ubistvima civila, uložićemo žalbu

Foto: Osnovni sud u Prištini

Nakon današnje presude, može se zaključiti da je specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini zauzelo stav da je dovoljno da je okrivljeni viđen na mestu događaja naoružan i u uniformi, da bude osuđen na ovakvu drakonsku kaznu, reakcija je pravnog branioca Ekrema Bajrovića koji je danas osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnih zločina na Kosovu.

Bajrović je u uhapšen u oktobru 2022. godine, a kosovske vlasti terete ga da je kao deo srpskih policijskih i vojnih snaga, doprineo krivičnim delima kao što su ubistvo, pljačka, premlaćivanje, zlostavljanje, hapšenje, tortura i nečovečno postupanje prema civilnom stanovništvu. Prema Tužilaštvu, on je bio deo snaga koje su 8. maja 1999. godine ubile 15 albanskih civila u selu Starodvorane.

Za ova dela danas mu je izrečena zatvorska kazna od 12 godina, a računa mu se i vreme provedeno u pritvoru.

Delević: Uložićemo žalbu

Bajrovićev advokat, Miloš Delević, kaže da će kao njegova odbrana uložiti žalbu na današnju presudu, posebno zbog toga što, kako tvrdi advokat, niko od 35 svedoka koje je obezbedilo Tužilaštvo – nije video njegovog branjenika da je učestvovao u ubistvima civila.

Štaviše, ukazuje da su sami svedoci govorili da su ga viđali kako je spasio nekoliko ljudi.

Ali, i nakon ove presude, Delević zaključuje da je Sudu u Prištini dovoljan dokaz za ratni zločin, taj da je neko viđen na mestu događaja naoružan i u uniformi.

„Nakon današnje presude, može se zaključiti da je specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini zauzelo stav da je dovoljno da je okrivljeni viđen na mestu događaja naoružan i u uniformi, da bude osuđen na ovakvu drakonsku kaznu, bez obzira šta je u tom trenutku radio, makar i spasavao civile“, poručio je Delević.

Comments

Pročitaj još