• Početna>
  • Vesti>

Restrikcije vode u opštinama Kosovska Mitrovica i Zvečan

Foto: knin.hr

Zbog visokih temperatura i smanjenog dotoka vode iz južnog dela grada, u opštinama Kosovska Mitrovica i Zvečan na snazi su restrikcije u vodosnabdevanju. Direktor JP „Vodovod Ibar“ Zoran Vučinić poziva građane da štede vodu kako bi se situacija stabilizovala.

Usled smanjenog dotoka vode i nenamenske potrošnje, trenutno su bez vode više kote u Kosovskoj Mitrovici, poput Mikronaselja, Suvog Dola, kao i sela u okolini Zvečana – Žerovnica, Žitkovac, Rudare, Grabovac i Srbovac.

„Prvo zatvaramo vodu za sela, pošto su ona najveći potrošači. Na višim kotama teže dobijaju vodu, ali je imaju povremeno. S vremena na vreme, gase se pumpe oko 22, 23 časa preko noći, pošto budu zagrejane usled visokih temperatura, da ne bi došlo do kvara“, objašnjava Vučinić za Kontakt Plus.

Vučinić ističe da je dotok sa južne strane i iz Kolašina nedovoljan, što dovodi do isključenja vode u ovim mestima.

„Koliko nam puštaju sa južne strane i Kolašina, toliko ima i vode. Takođe se i u južnom delu sprovode restrikcije, bar tako kažu. Redovno pratimo pritisak vode i čim se smanji, radimo restrikciju. Jutros je bilo dva i nešto bara, što ne podmiruje ni grad“, dodaje Vučinić.

Vučinić apeluje na građane da racionalno koriste vodu.

„Da se voda troši namenski, a ne nemilosrdno. Prošao sam pre sat vremena kroz grad, creva idu li idu. Zato i nema vode, nema padavina, slab je dotok sa juga… Apelujem na građane da namenski troše vodu.“

Poručuje da će, čim se poboljša vodosnabdevanje, potrošači ponovo dobiti vodu.

„Mi smo na terenu, pratimo kako se situacija odvija i na osnovu toga delujemo“, zaključuje Vučinić.

Comments

Pročitaj još