• Početna>
  • Vesti>

Petković i Starović sa kineskim ministrom: Podrška teritorijalnom integritetu Srbije

Foto: Tanjug

Član Predsedništva Srpske napredne stranke Petar Petković i njegov stranački kolega Nemanja Starović, koji su u visokoj političkoj delegaciji SNS, razgovarali su danas u Pekingu sa ministrom Međunarodnog odeljenja Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Liu Đijenčaom o unapređenju plodotvorne saradnje dve partije i dve države, koja počiva na snažnim prijateljskim vezama predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Kine Si Đinpinga.

Liu je preneo Petkoviću snažnu podršku Kine teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, dok je Petković naglasio da isto tako i Srbija podržava politiku jedne Kine, kao i njen teritorijalni integritet i suverenitet, saopštila je Srpska napredna stranka.

“Izgradnja jakog čeličnog prijateljstva i zajednice za zajedničku budućnost u novoj eri ideje su vodilje kojima su predsednik Si Đinping i Aleksandar Vučić trasirali našu saradnju za buduće generacije. Za kineski narod, Srbi su hrabra nacija i Srbija je velika zemlja, a vaš predsednik Aleksandar Vučić uživa veliki ugled u našoj zemlji”, rekao je Liu.

Kina se, kako je dodao, protivi bilo kakvom nametnutom rešenju po pitanju Kosova i Metohije i podržava da se na principima međunarodnog prava i Rezolucije 1244 nađe održivo rešenje, uz punu podršku vašem suverenitetu i teritorijalnom integritetu.

Prema njegovim rečima, Kina će kao i do sada, davati punu podršku Srbiji po pitanju Kosova i pružati snažnu stratešku pomoć našoj prijateljskoj zemlji, kao što je to nedavno bilo u Savetu Bezbednosti ali i Generalnoj skupstini Ujedinjenih nacija prilikom glasanja za Rezoluciju o Srebrenici.

“Mi danas vidimo po brojnim pitanjima nepravdu i zato naše dve bratske zemlje imaju bliska gledišta i zajedno se bore za pravdu, slobodu i postovanje principa suvereniteta i teritorijalnog integritet”, istakao je Liu.

Petković, koji je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, zahvalio je kineskim prijateljima na nepokolebljivoj podršci Srbiji i srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

“Srpski i kineski narod imaju u središtu svog čeličnog prijateljstva očuvanje slobode i nezavisnosti. Do naše posete dolazi nakon veoma uspešne posete predsednika Sija Srbiji i to nam daje dodatni podsticaj za unapređenje saradnje. Srbija i NR Kina imaju isti pogled na svet i budućnost, zajedno poštujemo principe međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta i iskreni smo borci za očuvanje multilateralizma u savremenom svetu”, rekao je Petković.

Prema Petkovićevim rečima, Srbija se snažno i principijelno suprotstavlja politici sile i nametnutih rešenja, dodajući da je takav slobodarski put dve zemlje, kao i ubrzani ekonomski razvoj Srbije i Kine moguć je jer “imamo dve partije i dva lidera koji predstavljaju samo srce i motor tog razvoja”, saopštio je SNS.

On je zahvalio na iskrenoj i snažnoj podršci Srbiji u UN i drugim međunarodnim forumima.

“Pitanje Kosova i Metohije pokušavamo da rešimo u dijalogu, kompromisom, dok Priština 11 godina odbija da formira ZSO bez koje nema očuvanja kolektivnih, individualnih i bezbednosnih prava srpskog naroda na KiM. Iako trpimo neverovatne pritiske, mi nikada nećemo priznati tzv. nezavisnost Kosova, niti pristati na članstvo tzv. Kosova u UN, kao i sistemu UN. Zahvalni smo Kini što je na sednici UN snažno ustala protiv političke rezolucije o Srebrenici kojom je zapad želeo da nametne krivicu celom srpskom narodu”, naveo je Petković.

Dvojica sagovornika detaljno su razgovarala i o unapređenju kako međupartijske saradnje, tako i ekonomskih odnosa dve zemlje.

Oni su se dotakli i ekonomskih tema, i s tim u vezi Petković je naglasio važnost Sporazuma o slobodnoj trgovini koji je nedavno stupio na snagu, kao i značaj kineskih strateških investicija u Srbiji i zamolio kineske prijatelje da na polju razgovora predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga razmotre dodatne projekte.

Starović je podsetio na važnu vojno-tehničku saradnju Srbije i Kine, istakavši saglasje naše dve zemlje po svim pitanjima od nacionalnog značaja.

“Sećajući se onoga što nas povezuje u prošlosti, gradimo temelje za zajedničku budućnost u novoj eri, uz posebno intenziviranje međupartijske saradnje. I KPK i SNS su partije koje su iznikle iz naroda i koje čuvaju snažne veze sa svojim narodom”, zaključio je Starović.

Comments

Pročitaj još