Kosovska skupština usvojila Deklaraciju o Srebrenici

Foto: EkonomiaOnline

Danas se navršava 29 godina od zločina u Srebrenici. Sa 84 glasa, Kosovska skupština usvojila je danas „Deklaraciju o odavanju počasti i sećanju na žrtve genocida u Srebrenici 1995. godine“, piše KoSSev.

Nakon što je 23. maja ove godine Generalna skupština UN rezolucijom usvojila rezoluciju u Srebrenici, kojom je 11. jul proglašen za Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici i osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, juče se tome, pridružilo i Kosovo.

Juče je kosovska vlada proglasila 11. jul zvaničnim „Danom sećanja za žrtve genocida u Srebrenici“, a danas je kosovska skupština održala vanrednu sednicu kojom je obeležila 11. jul.

Sednica je danas, kao i juče na Vladi, počela minutom ćutanja i odavanjem počasti stradalima.

Poslanici su glasali za usvajanje Deklaracije koju je pročitao zamenik predsednika Skupštine, Bahrim Šabani (Shabani).

Deklaracijom Kosovo, kazao je, snažno podržava ocenu GS UN – da je krivična odgovornost za ovaj zločin – individualizovana i da se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj grupi ili drugima, ili bilo kojoj grupi u celini:

„Kosovo kroz ovu izjavu snažno podržava ocenu Generalne skupštine UN da je krivična odgovornost po zakonu za zločin genocida individualizovana i da se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj grupi ili drugima, ili bilo kojoj grupi u celini. Deklaracija predstavlja čvrstu posvećenost Kosova održavanju stabilnosti i promovisanju jedinstva različitosti u Bosni i Hercegovini, potvrđujući protivljenje Kosova nekažnjivosti za genocid, zločine protiv čovečnosti, ratne zločine ili druga kršenja međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava, uz zahtev za održiv mir, pravdu, istinu i pomirenje“.

„Cenim što je imenovanje 11. jula za dan komemoracije i sećanja genocida u Srebrenici 1995. godine, da se solidarišemo sa preživelima i da komemoracija Srebrenice služi kao oštar podsetnik na odgovornost, da se spreče tragedije u budućnosti“, izjavio je Šabani.

Zamenica kosovskog premijera Emilija Redžepi, rekla je i danas da je zločin u Srebrenici jedan od „najstrašnijih događaja koji se dogodio u svetu“.

„Danas smo ovde sa dubokim osećajem saosećanja da se sećamo strašnih događaja koji su se desili u Srebrenici pre 29 godina. Preko 8.000 bosanskih dečaka i muškaraca je ubijeno, ostavljajući za sobom prazninu koja nikada neće biti popunjena. Genocid je reč koja nosi težak teret. U srcu Evrope dogodio se jedan od najvećih užasa čovečanstva“, rekla je Redžepi.

29. godišnjica genocida u Srebrenici, obeležena je danas u Memorijalnom centru Potočari. Nakon komemoracije sahranjeno je još 14 žrtava ovog zločina, javio je N1.

Iz Srbije u Potočarima je Usame Zukorlić, ministar za pomirenje, regionalnu saradnju i društvenu stabilnost.

Comments

Pročitaj još