• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Dobro je što Srbija ima litijum, to će biti naša komparativna prednost

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija ima litijum i da je dobro što ga ima, jer će to predstavljati našu komparativnu prednost u odnosu na mnoge u okruženju. Rekao je i da su rezerve zlata povećane za pet tona i da naša zemlja sada ima 46,5 tona, čija vrednost je veća od 3,3 milijarde evra.

Predsednik Srbije kaže da je to što Srbija ima rezerve litijuma prednost i za Srbiju ali i za ceo region.

Kako kaže na uvrede upućene njemu nema nameru da odgovara.

“Na te uvrede dobio sam bezbroj predloga kako da odgovorim. Ja, da budem iskren, ne znam šta bih rekao”, rekao je Vučić za Pink.

Ipak kaže da to nisu kritike upućene njemu već da se vređaju i građani koji žive u Boru i Majdampeku.

“To je jedna matrica koja postoji već godinama i ništa se po tom pitanju nije promenilo. Nisam ja ovde da komentarišem sve te stvari i da govorim o onome što pogađa mene lično ili bilo što drugo, već da se osvrnem na ono što ima dublji smisao. Govorite o Majdanpeku i Boru sa gađanjom, kao o najgorim mestima na svetu. Majdanpek je podignut zahvaljujući rudniku. Majdanpek ne bi postojao da nema rudnika. Pre svega da nije bilo rude na Peku, a zatim da nije bilo majdanpečkog rudnika, ne bi bilo prelepog Majdanpeka. Teško da bi se razvio i Donji Milanovac”, rekao je Vučić.

Kazao je da kada je kineska kompanija preuzela rudnik u Boru da je otplatila 1,2 milijarde dolara dugova.

“I nismo znali kako da dalje unapređujemo ni životnu sredinu u Boru, ni kako da eksploataciju dalje unapređujemo, niti bilo što drugo. Dakle, i u Boru i Majdanpeku je svetla budućnost i tamo će lepo i pristojno da se živi i radi. Druga je stvar što neki ljudi polaze od sebe, pa je za njih nezamislivo da rade u Majdanpeku i Boru”, rekao je Vučić.

NBS kupila još pet tona zlata, sada imamo 46,5 tona

Predsednik srbije je rekao da je Narodna banka Srbije u petak kupila pet tona zlata i da sada naša zemlja ima u rezervama 46,5 tona zlata čija je vrednost preko 3,3 milijarda evra.

“To je dodatak finansijskoj sigurnosti koju smo već obezbedili, hoćemo da budemo sigurni i u najteža vremena. I zato sam rekao, tek ćemo da kupujemo i da kupujemo zlato svakim viškom novca koji budemo imali, da time dodatno osiguramo naše rezerve, da se time osiguravamo za teška vremena koja nam predstoje, a koje ja kao predsednik Republike predviđam“, rekao je Vučić.

To za našu državu i ekonomiju predstavlja dodatnu sigurnost, rekao je predsednik Vučić.

Sve procedure poštovane u vezi sa našim kadetima u BiH

Predsednik Srbije kaže da su sve procedure i nadležnosti poštovane u vezi sa defileom srpskih kadeta u BiH i naglasio da oni nikoga nisu mogli da ugroze. Dodao je da se svaki dan protiv njega u regionu vodi besmislena kampanja.

“To je zbog Bećirovića i zbog Željka Komšića i svih njihovih medija koji su rekli da je Srbija krenula u agresiju posle srpskog sabora zbog učešća kadeta Vojne akademije na memorijalnim skupovima obeležavanja tragedije srpskog naroda na Kozari”, rekao je Vučić.

Istakao je da nažalost mediji nisu preneli kao vest to što je i ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković potvrdio da je sve bilo u skladu sa procedurom i nadležnostima.

Comments

Pročitaj još