• Početna>
  • Vesti>

Dodeljeno ordenje “Svete majke Anastasije” majkama sa troje i više dece

Foto: Tanjug

U organizaciji Fondacije “Dajana Paunović” treću godinu zaredom dodeljen je orden “Svete majke Anastasije” namenjen majkama sa troje i više dece. U svečanom obraćanju majkama dobtnicama i gostima predsednica Fondacije Dajana Paunović poručila je da će sledeća dodela biti na Kosovu, saopšteno je iz ove organizacije.

U kripti Hrama Svetog Save gde je dodeljeno šest ordena majkama sa troje i više dece, premijer Srbije Miloš Vučevišć je rekao da sve što se gradi u Srbiji, gradi se isključivo zbog ljudi i da je sve podređeno njima, zbog čega je važno da se rađa više dece.

Vučević je uputio reči zahvalnosti Fondaciji Dajana Paunović koja treću godinu zaredom dodeljuje orden majkama uz blagoslov i podršku Srpske pravoslavne crkve i patrijarha Porfirija. Dodao je da je demografija ključ svega i da je važno da se u zemlji rađa više dece.

“Posebno je divna ova priča da ste vodeći računa o višedetnim porodicama, samohranim majkama, vodili računa i o svim delovima gde naš narod živi bez obzira da li je to u Srbiji ili van naše zemlje – govorim o Crnoj Gori i Republici Srpskoj”, naveo je Vučević.

Vučević je iskazao zahvalnost Fondaciji na tome što nije zaboravila na Kosovo, i naveo je da je reč o političkoj borbi koja se tiče svih nas.

“Koristim priliku da vam zahvalim što niste zaboravili KiM iako često neki državni službenici zaboravljaju na taj prostor i ne spominju ga, ili ne razumeju da je to politička borba koja se tiče svih nas, a ne samo stradalog naroda na KiM. Da ne bude samo da se KiM setimo samo na Vidovdan ili na drugi praznik već da se setimo šta svakog dana možemo da uradimo da bi naš narod tamo živeo bolje"”, dodao je on.

Vučević je čestitao majkama sa više dece koje su dobile orden na tome što su pokazale da je moguće ostvariti se u ulozi roditelja i biti uspešan u poslu.

On je naveo i da će država da uradi mnogo toga u cilju podizanja nataliteta, podsećajući da će za mesec dana biti povećana novčana izdvajanja za prvo i drugo dete, ali da je potrebno da je to pitanje u koje treba da budu uključene porodice koje će dati svoj doprinos, jer ne može institucionalno da se reši.

“Svete majke Anastasije dobile su Aleksandra Šabić sa Kosova koja ima četvoro dece, majka troje dece Tanja Lečić iz Beograda, zatim Maja Goranović iz Republike Srpske koja ima šestoro dece, Jelena Makaji iz Kucure, opština Vrbas sa četvoro dece. Takođe, oreden su dobile i Nevena Beljaković iz Baljevca na Ibru koja ima četvoro dece, kao i Zorica Aleksić iz Nikšića koja ima troje dece”, zaključuje se u saopštenju fondacije “Dajana Paunovic”.

Comments

Pročitaj još