• Početna>
  • Vesti>

Konrad: Žalosno što ne vidimo napredak po pitanju uspostavljanja ZSO

Foto: Tanjug / Marko Đoković

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad ocenila je da je žalosno što se ne vidi napredak kada je reč o uspostavljanju Zajednice srpskih opština na KiM, a što je dogovoreno još 2013. godine.

Dodala je da su u Ohridu 2023. dogovorene još neke mere za, kako kaže, normalizaciju odnosa, između Srbije i tzv. Kosova i konstatovala da ima premalo napretka nakon poslednjeg sporazuma o redosledu sprovođenja tih mera.

Ona je istakla da je bitno da se shvati da je normalizacija odnosa važna za građane.

“Važno je postići napredak u normalizaciji za ljude na licu mesta i za ceo region”, rekla je Konrad u intervju za Blic TV.

Kada je reč o situaciji nastaloj zabranom upotrebe dinara u južnoj srpskoj pokrajini, kao i zabranom uvoza srpske robe, ona je rekla da je od momenta dolaska u Srbiju “doživela različite situacije da su donete mere od strane različitih aktera, a koje su sve nanele štetu u procesu normalizacije odnosa”.

“Žrtve toga su uvek građani na licu mesta, koji tamo žive i koji ne vide na koji način se mogu realizovati njihove perspektive. Zato se mora prestati sa takvim jednostranim merama, mora se ostvariti napredak u normalizaciji odnosa”, rekla je ona ističući da je to važno za obe strane i region.

Posetu Bundestagu srpske parlamentarne delegacije i razgovor koji su vodile predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić i predsednica nemačkog Bundestaga Barbel Bas, Konrad vidi kao deo dobrog odnosa dve zemlje.

“Radujem se tome i nadam se da će ovaj razgovor dovesti do toga da će se produbiti i saradnja među dva parlamenta. Nešto što mi je uvek važno da ističem je da su ekonomski odnosi veoma dobri, ali to nije jedina stvar koja povezuje naše zemlje. Ponekad imamo različita mišljenja, kritički se posmatramo, ali naši odnosi su održivi i uvek postoji prostor za proširenje”, ocenila je Konrad.

Comments

Pročitaj još